ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tζεντιλόνι για Ταμείο Ανάκαμψης: Σπεύσατε με τις προτάσεις σας

tzentiloni-gia-tameio-anakampsis-speysate-me-tis-protaseis-sas-2382423

Η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα (και) του ελληνικού χρέους ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Επίτροπος κάλεσε τις χώρες – μέλη να ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις τους ώστε οι εκταμιεύσεις να καταστούν δυνατές από τις αρχές του 2021.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη για το υψηλό χρέος χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, ο Επίτροπος τόνισε ότι «η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους», ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ πρόσθεσε ότι και «το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα», οπότε δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι υπό έλεγχο.

Ο κ. Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρχει μνημόνιο στους όρους δανεισμού των χωρών από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν και περιέγραψε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως τα δάνεια του ESM, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είπε επίσης πως δεν θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής της επομένης εβδομάδας, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής που, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα από τώρα.

Επίσης έκανε έκκληση στις χώρες να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους για το Ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατόν ώστε να είναι σε θέση να γίνουν οι εκταμιεύσεις αρχές του 2021.

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο» την αντίδραση της Κομισιόν στην κρίση, όμως, όπως είπε, δικαιολογείται από τις συνέπειες που ήταν συμμετρικές για όλες τις χώρες. «Πριν από έξι μήνες, όποιος έλεγε ότι η Κομισιόν θα πρότεινε δανεισμό 500 δισεκατομμυρίων από τις αγορές, θα τον έλεγαν τρελό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε τέλος ότι η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται στον τομέα της υγείας, όμως οι συνέπειες από το lockdown είναι πολύ σοβαρές. «Όλοι ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση – η πιο βαθιά από την έναρξη των ευρωπαϊκών θεσμών – που προβλέπεται να αγγίξει το 9% για την ευρωζώνη», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παίρνουν μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία.