Συνεχίστηκε η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίστηκε η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις νέες προβλέψεις της. Το κλίμα βάρυνε, παράλληλα, η νέα εκτίμηση του ΟΟΣΑ ότι εξαιτίας της πανδημίας η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται στη βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει τα τελευταία 100 χρόνια σε καιρό ειρήνης. Ομοίως και η προειδοποίηση του διεθνούς οργανισμού, πως σε περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7,6% μέσα στο τρέχον έτος.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με υποχώρηση 0,2%, με την πλειονότητα των επιμέρους κλαδικών δεικτών αλλά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών, που έκλεισαν με υποχώρηση μεγαλύτερη του 2%. Από τους εθνικούς δείκτες ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με οριακές απώλειες 0,10% ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλειναν με υποχώρηση 0,70% και 0,80% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 0,86%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της ολλανδικής Just Eat Takeaway, εταιρείας κατ’ οίκον παράδοσης γευμάτων, που έκανε βουτιά 13%. Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της σουηδικής τράπεζας SEB, κάνοντας άλμα 6% καθώς η εποπτική αρχή τραπεζών της Σουηδίας είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις έρευνες σχετικά με τη διαχείριση της τράπεζας και τους μηχανισμού ελέγχου κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος στη Βαλτική.

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, κινείτο πτωτικά, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί οριακά το βράδυ και τον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει απώλειες 0,40%. Οι επενδυτές έκαναν, άλλωστε, εκ νέου στροφή στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να μειώνονται κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 0,78%. Την ίδια στιγμή, υποχωρούσαν κατά δύο μονάδες βάσεις οι αποδόσεις των αντίστοιχων του γερμανικού δημοσίου, στο -0,33%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή