Πρόταση για ενιαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ε.Ε.

Πρόταση για ενιαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ε.Ε.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για επίσπευση της δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς απηύθυνε χθες επιτροπή εμπειρογνωμόνων προς τις Βρυξέλλες. Επί της ουσίας ζητεί να δημιουργηθεί ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό κέντρο ανάλογο του Σίτι στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η κεφαλαιαγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από το Λονδίνο, το οποίο αποτελεί σήμερα το επιχειρηματικό και χρηματοπιστωτικό επίκεντρο του μπλοκ.

Εξαιτίας του Brexit και ενόψει της πρωτοφανούς ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ πρόσβαση σε μια ισχυρή κεφαλαιαγορά, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση. Συγκεκριμένα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ασκεί πιέσεις για περιορισμό των εθνικών εμποδίων, όπως οι ανομοιογένειες στον κλάδο του εμπορίου, και για ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα του λιανεμπορίου.

Επιπλέον, ζητεί την απεξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και τη χορήγηση κινήτρων στις εταιρείες, ώστε να μην εγκαταλείψουν το μπλοκ. «Εφόσον αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης σε καιρό ειρήνης των τελευταίων 90 ετών, είναι πλέον θεμελιώδους σημασίας και εξαιρετικά επείγον να πετύχουμε τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Τα σχέδια για τη δημιουργία ενιαίας κεφαλαιαγοράς είχαν έλθει στο προσκήνιο για πρώτη φορά το 2015.

Ωστόσο, υπήρξε μόνον μικρή πρόοδος έκτοτε, διότι όπως σημείωσε χθες ο Σον Μπέριγκαν, επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Κομισιόν, οι κεφαλαιαγορές προσαρμόζονται δύσκολα στις ραγδαίες αλλαγές και στις τεχνολογικές εξελίξεις, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των ευρωπαϊκών νομοθεσιών. «Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι κατακερματισμένες και υπανάπτυκτες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και το ανεπαρκές σύστημα χρηματοδότησης θα αποδυναμώσουν και θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της Ε.Ε. και θα τη θέσουν σε μειονεκτική θέση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

Η επιτροπή πρότεινε επίσης στις Βρυξέλλες να εξαιρέσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που επιβάλλουν στους επενδυτές να πληρώνουν ξεχωριστά για την έρευνα. Επιπλέον, πρότεινε τη χορήγηση κινήτρων για περισσότερες επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους κεφαλαιακούς κανόνες, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η επιτροπή βέβαια αναγνώρισε πως ορισμένες από τις πολιτικές που προτείνει ενδέχεται να τελειοποιηθούν και να επιβληθούν ύστερα από πολλά χρόνια.

Επίσης, με αφορμή το ζήτημα του Brexit, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ιρλανδίας και του Βελγίου ασκούν πιέσεις στην Κομισιόν. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δεχθεί διπλό χτύπημα αφενός από τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, αφετέρου από το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους.

Οι ανησυχίες τους πηγάζουν από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις από την αρχή του έτους έχουν αποφέρει πολύ λίγα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή