ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση απόδοσης γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων κρύβει κινδύνους

i-ayxisi-apodosis-germanikon-kai-amerikanikon-omologon-kryvei-kindynoys-2382529

Αυτή την περίοδο οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν την άνεση να εφησυχάσουν. Τα τεράστια προγράμματα αγοράς ομολόγων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν τονώσει τη ζήτηση για πιο επισφαλή ομόλογα. Η επόμενη δοκιμασία τους βρίσκεται στα επιτόκια των ασφαλών κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών και των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν αισθητά την περασμένη εβδομάδα. Την προηγούμενη Παρασκευή, η απροσδόκητη υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας στις ΗΠΑ οδήγησε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο αυτού του έτους. Τότε, οι επενδυτές είχαν πανικοβληθεί για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης είχαν επιβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν επίσης αυξηθεί, μολονότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ομόλογα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Η αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά και στα γερμανικά ομόλογα οφείλεται εν μέρει στην αισιοδοξία για ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία – η λεγόμενη ανάκαμψη σε καμπύλη V. Ωστόσο, τα ομόλογα αυτά είναι σημείο αναφοράς για μια μεγάλη μερίδα δανειοληπτών, από επιχειρήσεις μέχρι ολόκληρες χώρες. Εάν οι αποδόσεις τους αυξηθούν, το κόστος δανεισμού για όσους έχουν χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα θα διογκωθεί, ακόμα και εάν η διαφορά μεταξύ ασφαλών και επισφαλών δανειστών παραμείνει σταθερή. Εάν αυτό συμβεί πολύ γρήγορα, τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα φοβηθούν ότι η ανάκαμψη απειλείται και βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Πάουελ και η Λαγκάρντ δήλωσαν ότι θέλουν να διατηρήσουν τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό και η πορεία των χρηματαγορών αποδεικνύει ότι οι επενδυτές τούς πιστεύουν. Ωστόσο, είναι διαφορετικό το ζήτημα της διατήρησης των αποδόσεων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Για να λύσουν το πρόβλημα, η Fed και η ΕΚΤ ενδέχεται να προσπαθήσουν μια τεχνική αντίστοιχη με αυτή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία ελέγχει και διατηρεί τις αποδόσεις των ομολόγων κοντά στο μηδέν. Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνεπώς δεν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη. Επίσης, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ προσφέρει τη δυνατότητα περιορισμού των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, χωρίς να υιοθετείται η πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Μπορεί, όμως, να είναι μόνον θέμα χρόνου. Ακόμα και η παραδοσιακά φειδωλή γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα ένα μεγάλο πακέτο στήριξης. Το αυξημένο κρατικό χρέος ενδέχεται να αυξήσει τις αποδόσεις, εκτός εάν οι κεντρικές τράπεζες απορροφήσουν τους κραδασμούς.