Μεγάλες απώλειες στις διεθνείς αγορές

Μεγάλες απώλειες στις διεθνείς αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 11 εβδομάδων έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αντήχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, οι ανησυχίες για δεύτερο κύμα της πανδημίας, που βασίζονται στη χθεσινή αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά τον κόσμο, επιβάρυναν γενικά το επενδυτικό κλίμα .

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 4,1%, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις του υγειονομικού κλάδου κατέγραψαν τη μικρότερη υποχώρηση. Ενδεικτικά, η μετοχή της Fiat Chrysler υποχώρησε χθες κατά 7,7% και η μετοχή της Peugeot κατά 10%, καθώς ανακοινώθηκε πως η συγχώνευση των δύο θα εξεταστεί από την ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού.

Επίσης, η μετοχή της Renault σημείωσε πτώση 14,1%, αφότου ο πρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε πως δεν εξετάζει το σενάριο εθνικοποίησης της εταιρείας, παρότι δέχτηκε στήριξη 5 δισ. ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η γενικότερη απαισιοδοξία που επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές οφείλεται εν μέρει στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ από το βράδυ της Τετάρτης. Ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα μέτρα για μια πλήρη οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Επίσης προέβλεψε ύφεση 6,5% στην αμερικανική οικονομία το 2020.

«Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και ο κόσμος θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα σε σύγκριση με το πρώτο. Το πρόβλημα είναι όμως ότι υπάρχει ένα όριο στη στήριξη που μπορούν να διοχετεύσουν οι κυβερνήσεις. Εξαντλούν το οπλοστάσιό τους τώρα, ώστε να πετύχουν μια καμπύλη ανάπτυξης σε σχήμα V», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Ρόλαντ Καλόγιαν της Societe Generale.

Εξαιτίας της αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και ταξιδιών δέχθηκαν επίσης ισχυρό πλήγμα χθες. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας κινηματογράφων Cineworld, με πτώση της τάξης του 17,1%. Επιπλέον, η μετοχή του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa υποχώρησε κατά 9,1% χθες, αφότου ανακοίνωσε πως θα περικόψει 22.000 θέσεις εργασίας και άφησε να εννοηθεί πως θα μειώσει ακόμη περισσότερο το προσωπικό της σε βάθος χρόνου.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 υποχώρησε κατά 4,47%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 4,71% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 4,57%. Αργά χθες το βράδυ, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street υποχωρούσαν μεταξύ 4% και 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή