Η πανδημία έφερε το τέλος του υπερτουρισμού

Η πανδημία έφερε το τέλος του υπερτουρισμού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τη Βενετία έως τη Βαρκελώνη οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη ετοιμάζονται για το χειρότερο καλοκαίρι στην Ιστορία. Εντούτοις, πολλοί κάτοικοί τους δείχνουν ικανοποιημένοι που κάνουν ένα διάλειμμα από τις ορδές των τουριστών. «Χρειαζόμαστε να βάλουμε σε προτεραιότητα τις ζωές των ανθρώπων που ζουν στη Βενετία», λέει ο Μάρκο Γκασπαρινέτι, εκπρόσωπος της «Ομάδας 25 Απριλίου», που ζητεί να εξεταστεί ριζικά ο τουρισμός εκεί. Τόσο εκείνος όσο και άλλοι θεωρούν την κρίση ευκαιρία να αντιμετωπισθεί ο υπερτουρισμός, ο οποίος καταστρέφει το περιβάλλον και τις γειτονιές, διότι οι ιδιοκτήτες μετατρέπουν τις κατοικίες σε τουριστικά καταλύματα, εκδιώκοντας τους ντόπιους. Η παγκοσμίως ακμάζουσα μεσαία τάξη και η αύξηση του αριθμού των αεροπορικών εταιρειών με τα φθηνά εισιτήρια έκανε μερικές από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων την Μπριζ, το Αμστερνταμ και το Ντουμπρόβνικ, να πλημμυρίσουν από τουρίστες. Σε ορισμένες το πρόβλημα διογκώθηκε από την αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των κρουαζιεροπλοίων. Οι Βενετσιάνοι μετά την απαγόρευση των κρουαζεροπλοίων βλέπουν τα νερά καθαρά ύστερα από δεκαετίες.

Στη Βαρκελώνη, η Ιρία Μον, μόνιμη κάτοικος, επισημαίνει πως το διάλειμμα στην τουριστική κίνηση σημαίνει πως μπορεί να χαίρεται με τα παιδιά της το διά-σημο πάρκο Γκουέλ που έχει σχεδιάσει ο εμβληματικός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί – τα τελευταία χρόνια ήταν τέτοιος ο συνωστισμός των τουριστών, που οι κάτοικοι της πόλης το απέφευγαν. «Η Βαρκελώνη είναι μία από εκείνες τις πόλεις, των οποίων η επιτυχία είναι ταυτόχρονα και η παρακμή τους», λέει. Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο κλάδος του τουρισμού αντιστοιχεί περίπου στο 1/8 του ΑΕΠ της χώρας και τώρα πλήττεται δραστικά λόγω ιού. Οι δύο χώρες άνοιξαν προσεκτικά τα σύνορά τους, αλλά ουδείς αναμένει εν μια νυκτί να επανέλθουν τα στίφη των τουριστών. Επιπλέον, λόγω κατασκευής της η Βενετία δεν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα κοινωνικής απόστασης, εάν υπάρξουν πλήθη επισκεπτών. Ο κ. Γκασπαρινέτι προτείνει η πόλη να επικεντρωθεί σε μικρότερο αριθμό τουριστών, που μένουν περισσότερο εκεί και ξοδεύουν πιο πολλά, καθώς και να γίνει πιο προσιτή στους κατοίκους  με μείωση φόρων στη στέγαση και αύξησή τους όταν πρόκειται για τουριστικό κατάλυμα ή άδειο σπίτι. Οι κτηματομεσίτες σκέφτονται να διατίθενται αυτά τα άδεια οικήματα σε φοιτητές, έως ότου αποκατασταθεί η τουριστική κίνηση. Ως παράδειγμα λειτουργεί η πρωτοβουλία της δημάρχου της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, για να χαλιναγωγήσει τον υπερτουρισμό σε μία πόλη με 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Ο δήμος της Βαρκελώνης ζητεί από τους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν και πάλι τα οικήματά τους στους ντόπιους. Από το 2017, τέλος, έχει απαγορεύσει τα νέα ξενοδοχεία, ενώ διέκοψε τη λειτουργία 6.300 παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή