ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 22.000 απολύσεις προχωρεί άμεσα η γερμανική Lufthansa

se-22-000-apolyseis-prochorei-amesa-i-germaniki-lufthansa-2382696

Σε δραστικές περικοπές πρόκειται να προχωρήσει ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa, μειώνοντας το προσωπικό του κατά 22.000 άτομα. Η εταιρεία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης στον συγκεκριμένο κλάδο, έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και του περιορισμού των μετακινήσεων, ενώ ζήτησε και έλαβε και κρατική ενίσχυση.

Η Lufthansa προβλέπει πως θα υπάρχει αργή ανάκαμψη στη ζήτηση για μετακινήσεις αφότου περάσει η κρίση, ενώ ο στόλος της θα μειωθεί κατά 100 αεροσκάφη. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι μισές από τις περικοπές των θέσεων εργασίας θα αφορούν τη Γερμανία, ενώ έως τις 22 Ιουνίου ελπίζει πως θα κατορθώσει να επέλθει συμφωνία με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, όπως αναφέρει το BBC. «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο, ώστε να περιφρουρήσουμε όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται στον όμιλο της Lufthansa», επισήμανε η διοίκηση του αερομεταφορέα.

Αυτήν τη στιγμή, ο τελευταίος απασχολεί περισσότερους από 135.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στη Γερμανία. Ο Μίκαελ Νίγκεμαν, διευθυντής τμήματος εργασίας της Lufthansa, τόνισε τα εξής: «Χωρίς να κάνουμε δραστικές μειώσεις στο μισθολογικό κόστος κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα χάσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε από καλύτερο σημείο, όταν ανακάμψουμε, και να αναδυθεί ισχυρότερη η Lufthansa».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο η αεροπορική εταιρεία συμφώνησε με τη γερμανική κυβέρνηση ένα σχέδιο σωτηρίας της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, βάσει του οποίου το Βερολίνο πήρε ως αντάλλαγμα ένα μερίδιο 20% σε αυτήν. Επίσης, προβλέπεται ότι έως την εκπνοή του έτους 2023 το γερμανικό δημόσιο θα έχει πωλήσει το μερίδιο αυτό. Aξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογες αποφάσεις για εκ βάθρων αναδιοργάνωση δραστηριοτήτων προχωρούν και άλλοι αερομεταφορείς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δριμείες επιπτώσεις της πανδημίας.

Λόγου χάριν, η British Airways εξετάζει την περικοπή 12.000 θέσεων επί συνόλου 45.000, εκ των οποίων άνω των 1.000 αφορούν πιλότους, η easyJet θα περιορίσει το δυναμικό της έως και 30% (σχεδόν 4.500 θέσεις εργασίας) και η Ryanair θα το κάνει σε ποσοστό 15%. Ο επικεφαλής της Μάικλ Ο’ Λίρι επισήμανε πως οι απώλειες αυτές των σχεδόν 3.000 θέσεων εργασίας είναι το ελάχιστο που χρειάζεται για να επιβιώσει τον επόμενο χρόνο η επιχείρηση.