O πετρελαϊκός κορεσμός κρύβει μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

O πετρελαϊκός κορεσμός κρύβει μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα Υόρκη. Τι συνέβη με την ενεργειακή κρίση; Την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση Μπους προέβλεψε ότι αν οι ΗΠΑ δεν επεκτείνουν τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχές υπό ομοσπονδιακή προστασία και δεν ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να κτίσουν μια ενεργειακή μονάδα την ημέρα, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ατροφήσει.

Η αγορά, αποδείχτηκε ότι τελικά ανέλαβε την κατάσταση. Οταν η ζήτηση ήταν υψηλή και οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν: το 2001 ήταν η πρώτη χρονιά σε μια δεκαετία που η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε, έστω και ελαφρά, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Αλλά η επιβράδυνση που βάθυνε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ιδίως η πτώση των ταξιδιών και του εμπορίου, δημιούργησαν έναν παγκόσμιο πετρελαϊκό κορεσμό που προσπαθεί να ελέγξει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών προκειμένου να προλάβει περαιτέρω πτώση των τιμών.

Οι περισσότεροι βλέπουν την πτώση των ενεργειακών τιμών ως δώρο, αλλά περιέχει κρυφούς κινδύνους. Αν η τιμή του πετρελαίου είναι υπερβολικά πολύ, θα απειληθούν οι οικονομίες συμμάχων των ΗΠΑ από το Μεξικό ώς τη Σαουδική Αραβία και η εγχώρια πετρελαιοβιομηχανία.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, μαζί με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία», σχολιάζει ο Ανταμ Ζιμίνσκι, αναλυτής πετρελαίου για την Deutsche Banc Alex Brown. «Αν οι τιμές πετρελαίου υποχωρήσουν υπερβολικά, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για πολλές αμερικανικές πολιτείες».

Μετά την κατάρρευση των ασιατικών οικονομιών το 1997 και τη διάδοση της κρίσης, η τιμή του βαρελιού υποχώρησε σχεδόν στα 10 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του 1998. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2000, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε στα 37,20 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Και στις 15 Νοεμβρίου, η τιμή υποχώρησε στα 17,45 δολάρια, τη χαμηλότερη για περισσότερο από δύο χρόνια. Την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου Brent για το Φεβρουάριο έφτανε στα 21,02 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Οι τιμές της βενζίνης, που στα μέσα του έτους προβλεπόταν ότι θα έφτανε τα 3 δολάρια το γαλόνι, υποχώρησε κάτω από το ένα δολάριο σε ορισμένα σημεία των ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Η αντίδραση του ΟΠΕΚ ήταν να προσπαθεί να κάνει μικροδιαχείριση των αγορών, προσθέτοντας βαρέλια όταν η ζήτηση είναι ψηλή και μειώνοντας την παραγωγή όταν είναι χαμηλή, καθώς ήθελε να κρατά τη μέση τιμή του αργού πετρελαίου μεταξύ των 25 και των 28 δολαρίων ανά βαρέλι.

Αλλά η στρατηγική του ΟΠΕΚ να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου σε αυτές τις σχετικά υψηλές τιμές αποδείχθηκε μπούμερανγκ. Οι υψηλές τιμές προσέφεραν στους εξαγωγείς μη μέλη του ΟΠΕΚ, και ιδίως τη Ρωσία, τα μετρητά για να επισκευάσουν τις παλιές πετρελαιοπηγές, να δημιουργήσουν νέες και να αυξήσουν την παραγωγή. O ΟΠΕΚ μείωσε την παραγωγή κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 13%, στο 2001, προσπαθώντας να ανεβάσει τις τιμές αλλά η Ρωσία και οι άλλοι δεν ακολούθησαν και οι τιμές συνέχισαν να πέφτουν.

Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τιμή ανάμεσα στα 20 και τα 23 δολάρια το βαρέλι θα παράσχει επαρκή έσοδα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη.

Το Κουβέιτ προτιμά να συνδέει το δηνάριό του με ένα «καλάθι» νομισμάτων αντί ενός νομίσματος, που ωστόσο δεν αποκαλύπτει τη σύνθεσή του και τη θεωρεί «κρατικό μυστικό». Φυσικά η εισαγωγή κοινού νομίσματος θα απαιτήσει και τη δημιουργία ενιαίας κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT