Aνησυχίες για δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού

Aνησυχίες για δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε – με τους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν την Πέμπτη απώλειες 6-7%, σημειώνοντας τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών μηνών – εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού μετά την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ. Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές πετρελαίου Brent υποχώρησαν σημαντικά σε χαμηλό δύο εβδομάδων κοντά στα 37δολ./βαρέλι στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Η ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας στα μέσα της εβδομάδας για αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 5,7 εκατ. βαρέλια/εβδομάδα –έναντι μέσης εκτίμησης για μείωση κατά 3,2 εκατ.– τροφοδότησε, επίσης, την πτωτική πορεία των τιμών πετρελαίου. Παράλληλα, το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed στις 9-10 Ιουνίου, κατά την οποία ο πρόεδρος Jerome Powell εξέφρασε την ανησυχία του  αναφορικά με την αναπτυξιακή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμη βάση εξαιτίας των σημαντικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της Fed, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5% το 2020, προτού αυξηθεί κατά 5,0% και 3,5% κατά το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8% το 2020, 1,6% το 2021 και 1,7% το 2022, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και των σημαντικά χαμηλότερων τιμών ενέργειας, ενώ η ανεργία προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 9,3% το 2020, προτού υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και στο 5,5% το 2022. Οπως αναμενόταν, η Fed διατήρησε το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο στο εύρος 0,00-0,25%, με τη μέση εκτίμηση των μελών της επιτροπής να υποδηλώνει διατήρησή του στα τωρινά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για παροχή ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω συμφωνιών επαναγοράς.

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed και της δέσμευσής της για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για χρόνια στήριξη της οικονομίας, οι αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων υποχώρησαν την Πέμπτη σε χαμηλό 10 ημερών 0,65% και -0,43%, αντίστοιχα. Στις αγορές συναλλάγματος, οι δυσοίωνες προβλέψεις της Fed για τις οικονομικές προοπτικές άσκησαν πιέσεις στο δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να αυξάνεται σε υψηλό τριών μηνών 1,1422 την Τετάρτη, προτού υποχωρήσει κοντά στην περιοχή 1,1320/30 την Παρασκευή την ώρα συγγραφής του άρθρου, παραμένοντας ωστόσο ελαφρώς υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση (+0,3%).

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή