Δεν πτόησε τους επενδυτές η πτώση των χρηματιστηρίων

Δεν πτόησε τους επενδυτές η πτώση των χρηματιστηρίων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι δεν έχει ακόμη απογοητευθεί πλήρως από τα όσα συνέβησαν στο χαρτοφυλάκιό του τη διετή περίοδο υποχώρησης των χρηματιστηρίων το 2000 και το 2001, ο Ντέϊβιντ Σανσέρι, κάθεται πίσω από έναν πάγκο στο αγαπημένο του εστιατόριο, στο Pennylvania Macaroni Co., και γκρινιάζει ότι οι εξελίξεις τον αναγκάζουν να ξανασκεφθεί το μέλλον. «Φυσικά όλοι έχασαν χρήματα» μονολογεί, παρηγορώντας τον εαυτό του με τη σκέψη ότι ο σύμβουλός του τον προστάτευσε απομακρύνοντάς τον από τις μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας προτού καταρρεύσουν πολλές από αυτές.

Η συμβουλή αυτή τον βοήθησε να περιορίσει τις απώλειές του τόσο στο χαρτοφυλάκιο, που διαχειρίζεται ο ίδιος όσο και στα αμοιβαία κεφάλαια που είχε επενδύσει περίπου στο 11%. Σε σύγκριση με το τι ποσό είχε καταβάλει, παραμένει ικανοποιητικά κερδισμένος. Διαμαρτύρεται, ωστόσο, για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τα αμοιβαία κεφάλαια στερώντας του τη μοναδική του ευκαιρία να συνταξιοδοτηθεί και να ασχολείται με το γκολφ και το σκι ενώ είναι ακόμη σαρανταπεντάρης. Και μολονότι λυπάται για τις δύο ετήσιες πτώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες από τη διετία 1973-74, ο κ. Σανσέρι δεν απομακρύνεται από το χρηματιστήριο. Παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν πολλές αν κρίνει κανείς από τις συνεντεύξεις πολυάριθμων επενδυτών και διαπραγματευτών κεφαλαίων στην περιοχή του Πίτσμπουργκ.

Είναι φοβισμένοι αλλά παραμένουν άκαμπτοι και επιμένουν ότι το χρηματιστήριο είναι πάντα κατάλληλο για επενδύσεις. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι ο μέσος όρος ετήσιων αποδόσεων της τάξης τουλάχιστον του 20% που είχαν στο διάστημα από το 1995 μέχρι το 1999 ήταν μάλλον ένα μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη τη ζωή τους. H δεκαετία του ’90 στο σύνολό της ήταν, πράγματι, η καλύτερη δεκαετία στην ιστορία του χρηματιστηρίου. Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων και η παραγωγικότητα αυξάνονταν και οι επενδυτές ήταν πλέον τόσο βαθιά πεπεισμένοι ότι τα χρηματιστήρια προσέφεραν μια ασφαλή επένδυση ώστε δεν απαιτούσαν πλέον υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με εκείνες των ομολόγων.

«Ο κόσμος λειτουργούσε με την πεποίθηση ότι τα χρηματιστήρια μόνον ανεβαίνουν και ποτέ δεν κατεβαίνουν», επισημαίνει ο Μάϊκ Μόρτενσεν, ανώτατο στέλεχος της PNC Brokerage Corp. O ενθουσιασμός ήταν τέτοιος ώστε οι ιθύνοντες της πολιτικής στην Ουάσιγκτον άρχισαν να επεξεργάζονται μηχανισμούς που θα επέτρεπαν στους Αμερικανούς να διοχετεύσουν κεφάλαια του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο χρηματιστήριο.

Η ιδέα αυτή παρακάμφθηκε, βέβαια, μετά την υποχώρηση των αγορών και φυσικά με την πρόσφατη προτεραιότητα της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας.

Wien: Τα χρηματιστήρια βλέπουν ανάκαμψη σε σχήμα V. H χρηματιστηριακή αγορά αισιοδοξεί ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ταχεία ανάκαψη και αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT