Πρωτοφανής ύφεση 20,4% στη Βρετανία τον Απρίλιο

Πρωτοφανής ύφεση 20,4% στη Βρετανία τον Απρίλιο

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της χώρας διολίσθησε η βρετανική οικονομία τον Απρίλιο, καθώς όλοι οι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού. Μολονότι αναμένεται πως η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες, το σενάριο που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ αυτή την εβδομάδα –για βαθύτερη ύφεση της Βρετανίας σε σχέση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες– φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1997, όταν δηλαδή ξεκίνησε να τηρεί δημόσια αρχεία σχετικά με την οικονομική της δραστηριότητα.

Η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων χωρών που παρουσιάζουν μηνιαία οικονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών και των υπόλοιπων μεγάλων οικονομιών ανά τον κόσμο δείχνουν μικρότερη ύφεση. Ενδεικτικά, η γερμανική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση 2,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, η γαλλική οικονομία σημείωσε κάμψη 5,8%, ενώ η ιαπωνική οικονομία 3,4%.

Βέβαια, δεδομένων των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την καταστολή της μετάδοσης του κορωνοϊού, θεωρείται πως ο Απρίλιος ήταν ο μήνας που έπληξε περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.

«Η συρρίκνωση του ΑΕΠ τον Απρίλιο είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βρετανία, περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν δέκα φορές βαθύτερη από τη μεγαλύτερη πτώση που είχε σημειωθεί στη χώρα πριν από την επέλαση του κορωνοϊού», σχολίασε ο Τζόναθαν Αθοου, υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο Αθοου αναφερόταν συγκεκριμένα στην ύφεση που καταγράφηκε κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν μέσα σε 18 μήνες η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε συνολικά κατά 6%.

Η ύφεση του Απριλίου αντανακλά την αιφνίδια αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, όλοι οι καίριοι τομείς της βρετανικής οικονομίας συρρικνώθηκαν.

Ο κλάδος των υπηρεσιών, που συνεισφέρει περίπου το 80% στο βρετανικό ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 19% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε κατά 20,3%, ιδίως εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής στον κλάδο των μεταφορών. Για παράδειγμα, η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησε κατά 28,3%. Αντιθέτως, ο μόνος παραγωγικός κλάδος που εξακολούθησε να παρουσιάζει άνθηση τον Απρίλιο ήταν οι φαρμακοβιομηχανίες, με αύξηση της τάξεως του 15,4%. Ο κατασκευαστικός κλάδος υποχώρησε κατά 40,1%, αφού ένα μεγάλο μέρος των οικοδομικών έργων διακόπηκε αιφνιδίως.

Επίσης, το εμπόριο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Οι εισαγωγές μειώθηκαν με πρωτοφανή ρυθμό κατά 26% και οι εξαγωγές κατά 19%, πάντοτε σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ενα ακόμη πρόβλημα που απασχολεί τη βρετανική κυβέρνηση είναι η εμπορική σχέση που θα διαμορφώσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

Η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από το μπλοκ στο τέλος του Ιανουαρίου, ωστόσο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο έκτοτε. Εξ ου και έχουν ήδη επανέλθει οι φόβοι για το σενάριο ενός σκληρού Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας τόνισε πως τα οικονομικά δεδομένα του Απριλίου χαρακτηρίζονται από «περισσότερη αβεβαιότητα απ’ ό,τι συνήθως», διότι η πανδημία δυσκόλεψε την περισυλλογή των στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν πως εφεξής η βρετανική οικονομία θα ανακάμψει, ωστόσο δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο γρήγορα.

«Η στήριξη που έχουμε διοχετεύσει στην οικονομία με τα προγράμματα ενίσχυσης εργασίας, τις επιχορηγήσεις, τα δάνεια και τις περικοπές φορολογίας έχει προστατεύσει χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια θέσεις εργασίας – και μας δίνει την καλύτερη ευκαιρία για ταχεία ανάκαμψη όσο ανοίγει η οικονομία», σχολίασε χθες ο Ρίσι Σουνάκ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πως η Βρετανία θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, σημειώνοντας ύφεση 11,5% το 2020, δηλαδή μεγαλύτερη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Απριλίου ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στη βρετανική κυβέρνηση για ταχύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Προς το παρόν, εξαιτίας του υψηλού αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η Βρετανία έχει επιλέξει ένα μοντέλο σταδιακής και επιφυλακτικής άρσης των μέτρων.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται πιέσεις για διοχέτευση περισσότερης στήριξης στη βρετανική οικονομία, αντίστοιχης των πακέτων στήριξης σε Γερμανία και Γαλλία. Ενδεικτικά, η Γερμανία προχώρησε, μεταξύ άλλων, σε μείωση του ΦΠΑ και η γαλλική κυβέρνηση έχει ενισχύσει την αυτοκινητοβιομηχανία και τον κλάδο της αεροναυπηγικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή