Στο 16% μειώνεται ο ΦΠΑ στη Γερμανία έως το τέλος του 2020

Στο 16% μειώνεται ο ΦΠΑ στη Γερμανία έως το τέλος του 2020

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα ελάφρυνσης, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου, συμφώνησε η γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να τονώσει το σύνολο της οικονομίας.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters, χθες ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς επισήμανε ότι το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ, χορήγηση επιδόματος σε οικογένειες αλλά και επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πρόσφατα ενέκρινε το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο στις 29 Ιουνίου.

Οπως αναφέρει το Reuters, το υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης συμφώνησε χθες να μειώσει τον ΦΠΑ στο 16%, από 19%, για όλα τα προϊόντα από 1η Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου. Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ, η οποία είναι προσωρινή, κοστολογείται περί τα 20 δισ. ευρώ και στόχο έχει την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συμφώνησε να χορηγήσει στις οικογένειες εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ ανά τέκνο (kinderbonus), αλλά και επιπλέον βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους επλήγησαν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων και τη μερική αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται φέτος να διολισθήσει στη βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί έως 6,3% το τρέχον έτος. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το πακέτο των 130 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικονομίας. Το γερμανικό ινστιτούτο (DIW) ανέφερε ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 1,3% τη φετινή αλλά και την επόμενη χρονιά.

Εκτός όμως από τις  φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα, η κυβέρνηση συμφώνησε, από τις αρχές του 2021, να επιβάλει πρόσθετους φόρους σε καινούργια αυτοκίνητα που εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, εν αντιθέσει με εκείνα που είναι λιγότερο ρυπογόνα. Μάλιστα, για να υλοποιηθούν τα παραπάνω μέτρα, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο δανεισμού 50 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας και των νοικοκυριών.

Η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «το μέγεθος του πακέτου θα αγγίξει τα 130 δισ. ευρώ για το 2020 και το 2021, από τα οποία 120 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε δρομολογήσει ένα οικονομικό πακέτο στήριξης, που αποτελεί ενίσχυση για το μέλλον. Ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την ευθύνη που έχουμε στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν στο πακέτο διάσωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάρτιο και το οποίο περιλαμβάνει την παροχή εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιδόματα αλλά και ειδικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης, ώστε να αποτραπεί η μείωση των θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή