Ο Ολλανδός που κτίζει τον κολοσσό του delivery

Ο Ολλανδός που κτίζει τον κολοσσό του delivery

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είναι ο άνθρωπος που πήρε από τα χέρια της Uber την Grubhub, ενώ οι δύο εταιρείες ήταν σχεδόν έτοιμες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αν και δεν είχαν διευθετήσει όλα τα συναφή ζητήματα; Λέγεται Ζίτσε Γκρόεν και είναι Ολλανδός δισεκατομμυριούχος. Πρόκειται για έναν πολύ βιαστικό άνθρωπο, όπως τον περιγράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Είναι μόλις 42 ετών και κατόρθωσε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια να μεταμορφώσει το δημιούργημά του, την Just Eat Τakeaway, σε έναν διεθνή όμιλο, που έχει κάνει εξαγορές άνω των 15 δισ. δολαρίων. Και όμως, ο Ολλανδός άρχισε πολύ σεμνά την επιχειρηματική του δραστηριότητα από το δωμάτιό του στη φοιτητική εστία, όπου διέμενε πριν από 20 χρόνια. Τότε ο Ζίτσε Γκρόεν επινόησε την Τakeaway, μια πλατφόρμα διασύνδεσης όσων παρασκεύαζαν φαγητό και όσων το παρήγγελλαν με ενδιάμεσο κρίκο τον στόλο των εποχούμενων διανομέων, που το παρέδιδαν. Πριν από ένα δίμηνο εγκρίθηκε από τις  βρετανικές αρχές ανταγωνισμού η εξαγορά της εταιρείας παράδοσης φαγητού (ντελίβερι) Just Eat αντί 8 δισ. δολαρίων, ενώ στα μέσα της εβδομάδας έγινε γνωστή η εξαγορά της αμερικανικής Grubhub, η οποία τον εξακοντίζει στη δεύτερη θέση στο πλαίσιο της αγοράς των ΗΠΑ.

Ο Γκρόεν θα δώσει σε μετοχές και μόνο 7,3 δισ. δολάρια στην Grubhub, με την οποία θα δημιουργήσουν έναν όμιλο διεθνούς εμβέλειας. Πέραν της Γηραιάς Ηπείρου, από όπου εκκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, θα επεκταθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι ήδη παρών και σε Αυστραλία, Βραζιλία και Καναδά. Ορισμένοι, πάντως, προβληματίζονται, μήπως βιάζεται πάρα πολύ. Σε σχετική ερώτηση αναλυτών και επενδυτών, ο Ολλανδός δισεκατομμυριούχος απάντησε πως «η συμφωνία με την Grubhub θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, αλλά τότε δεν ήμουν διευθύνων σύμβουλος της Just Eat Τakeaway». Πάντως, αναφορικά με την «άγρια» αγορά παράδοσης έτοιμου φαγητού  στις ΗΠΑ, ο Γουίμ Γκίλε, αναλυτής της ABN Amro, λέει ότι μοιάζει με λουτρό αίματος. «Τα περιθώρια κέρδους είναι ισχνά και διεξάγεται ένας πόλεμος μέχρις εσχάτων ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες, την Doordash και τον βραχίονα της Uber, Uber Eats. Δεν υπάρχει καμία προστασία των εισοδημάτων των οδηγών, τα συμβαλλόμενα με την εκάστοτε πλατφόρμα εστιατόρια θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλές χρεώσεις, ενώ οι καταναλωτές δεν είναι πολύ ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση». Για τον Ζίτσε Γκρόεν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το μέγεθος είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΗΠΑ. Ειδικά για τον ίδιο το ότι θα βρεθεί εκεί είναι ένα τεράστιο άλμα.

Ταχεία επέκταση

Ο όμιλός του έχει παρουσία σε αρκετές χώρες με έσοδα σχεδόν 416 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019, δηλαδή τετραπλάσια από το 2016, οπότε και η Takeaway εισήχθη στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Ο Γκρόεν έγινε δισεκατομμυριούχος με μερίδιο 10,6% στην Just Eat Takeaway. Η συμφωνία εξαγοράς της Grubhub από την Just Eat Takeaway διεκπεραιώθηκε ομαλά, αφότου η προσέγγιση της Uber δεν ευοδώθηκε. Ο συνιδρυτής και επικεφαλής της Grubhub, Ματ Μαλόνι, είναι φίλος του Γκρόεν από το 2007 και όπως χαρακτηριστικά λέει «οι δυο τους μοιάζουν σαν αδελφές ψυχές, που έχουν την ίδια εταιρεία σε δύο ηπείρους». Οταν οι Uber και Grubhub είχαν συμφωνήσει για το τίμημα της συγχώνευσής τους υπό τον όρο της έγκρισής της από τις αμερικανικές αρχές, εμφανίστηκε ο Ζίτσε Γκρόεν, γνωρίζοντας πλέον τα δεδομένα του παιχνιδιού – είχε την τύχη με το μέρος του, αλλά και το πλεονέκτημα πως δεν έχει παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή