Παγκόσμια επενδυτική αβεβαιότητα το 2002

Παγκόσμια επενδυτική αβεβαιότητα το 2002

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2001 ήταν μια υπέροχη χρονιά για τους Ρώσους επενδυτές καθώς το Χρηματιστήριο της Μόσχας ενισχύθηκε κατά 73,88%. Το ίδιο ικανοποιημένοι πρέπει να νιώθουν και οι Νοτιοκορεάτες, με την αγορά της Σεούλ να βρίσκεται 33,16% υψηλότερα από τις αρχές του 2001. Δυστυχώς όμως, στη Wall Street που τοποθετούνται πολύ περισσότερα χρήματα, οι αξίες των μετοχών υποχώρησαν για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1973-74. Οι ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 20% στη Wall Street και εν συνεχεία στις ευρωπαϊκές αγορές στη διάρκεια του ’90 μοιάζουν πλέον με αρχαία ιστορία και το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο τι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά. Θα είναι το 2002 η τρίτη συνεχόμενη χρονιά απωλειών για τη Wall Street; Ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν φέτος οι αγορές χρήματος; Φέτος, η όποια πρόβλεψη δείχνει παρακινδυνευμένη, με τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να είναι εγκλωβισμένες στην ύφεση και τους επενδυτές να νιώθουν ακόμα τις συνέπειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. H δυσκολία αυτή αντικατοπτρίζεται και στις εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς άλλοι προβλέπουν ικανοποιητικά κέρδη και ανάκαμψη, ενώ κάποιοι άλλοι προειδοποιούν για νέες ζημίες. Οσοι βεβαίως προβλέπουν ισχυρή ανάκαμψη από τις αρχές του νέου έτους, είναι αισιόδοξοι και για την πορεία των αγορών, ενώ αυτοί που θεωρούν πιθανότερη τη σταδιακή ανάκαμψη δεν βλέπουν φως στις αγορές μέχρι το 2003.

Αναλυτές της LehmaBrothers προβλέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο άνοδο των χρηματιστηρίων κατά 16%, ενώ οι συνάδελφοί τους στην J.P. Μorgaείναι πολύ πιο μετριοπαθείς προβλέποντας ότι ο S&P θα ενισχυθεί κατά 10,53%.

O λόγος των μετριοπαθών αυτών εκτιμήσεων στηρίζεται στις αμφιβολίες για τον βαθμό βελτίωσης της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Αν και αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση έως και 15%, η MorgaStanley δεν βλέπει αισθητές μεταβολές από τα χαμηλά επίπεδα του 2001.

Είναι ωστόσο γυναίκες ρεαλίστριες, που έχουν να κάνουν με πραγματικά και σύγχρονα προβλήματα. Την αρρώστια, την προσφορά και έλλειψη αγάπης, τα χρέη και αντιμετωπίζονται με την ίδια τρυφερότητα και αγάπη από τους σκηνοθέτες, ανεξάρτητα από τον κινηματογραφικό τους τρόπο προσέγγισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT