Morgan Stanley: Ενισχύεται το σενάριο της ταχείας ανάκαμψης τύπου «V»

Morgan Stanley: Ενισχύεται το σενάριο της ταχείας ανάκαμψης τύπου «V»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε έναν νέο κύκλο επέκτασης και η παραγωγικότητα θα επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Morgan Stanley.

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην πρόβλεψή μας για ανάκαμψη σχήματος “V” [δηλ. ταχεία άνοδο ακολουθούμενη από μεγάλη ύφεση], λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες ανοδικές εκπλήξεις σε στοιχεία ανάπτυξης και στην πολιτική δράση», αναφέρει ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Τσέταν Άχια, σε ερευνητικό σημείωμα  στις 14 Ιουνίου για τις προοπτικές της οικονομίας στα μέσα του έτους.

Προβλέποντας μία «οξεία αλλά σύντομη» ύφεση, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι αναμένουν το παγκόσμιο ΑΕΠ να σημειώσει πτώση της τάξεως του -8.6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και κατόπιν να σημειώσει άνοδο 3.0% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Morgan Stanley σημείωσε τρεις λόγους για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:

– Διότι δεν πρόκειται για μία ενδογενή κρίση που προκαλείται από τεράστιες ανισορροπίες

– Οι πιέσεις για οικονομική αποσυμπίεση (απομόχλευση) θα είναι πιο μετριασμένες

– Η υποστήριξη της οικονομικής πολιτικής έχει υπάρξει αποφασιστικής σημασίας και θα είναι αποτελεσματική στο να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη.

Η οικονομική υποστήριξη δεν είναι πιθανό να μειωθεί σύντομα, τόσο με τις κεντρικές τράπεζες όσο και τα υπουργεία Οικονομικών να διοχετεύουν χρήματα στις αντίστοιχες οικονομίες τους, σύμφωνα με το σημείωμα των οικονομολόγων. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές τους περιλαμβάνουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον νέο κορωνοϊό και το εμβόλιο.

Τα δύο σενάρια

«Στην βασική μας υπόθεση, εκτιμούμε ότι ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων θα καταγραφεί μέχρι το φθινόπωρο, αλλά αυτό θα είναι διαχειρίσιμο και θα οδηγήσει σε τοπικά lockdown», έγραψαν οι οικονομολόγοι, επικαλούμενοι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίοι θα αναπτυχθεί ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

«Αντιθέτως, με βάση τη δυσμενή υπόθεσή μας, θα επανέλθουμε στα αυστηρά μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, με αποτέλεσμα μια διπλή πτώση», έγραψαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή