Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η εγκατάλειψη της Αργεντινής από την κυβέρνηση Μπους

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η εγκατάλειψη της Αργεντινής από την κυβέρνηση Μπους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από επτά χρόνια, οι οικονομικοί σύμβουλοι του προέδρου Κλίντον τον ενημέρωναν ότι το Μεξικό βρισκόταν στα πρόθυρα στάσης πληρωμών και χάους. O κ. Κλίντον διέταξε τη χορήγηση δανείου πολλών δισ. δολαρίων, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο με την υποστήριξη του επιφανούς Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Τέξας, Τζορτζ Μπους.

Οταν η Αργεντινή έφθασε στο ίδιο σημείο, ο πρόεδρος Μπους έπρεπε να αποφασίσει τη χορήγηση δανείου. Αποφάσισε να αφήσει την Αργεντινή να υποστεί τις συνέπειες της κακοδιαχείρισής της. Οι βοηθοί του ισχυρίζονται ότι οι περιστάσεις διαφέρουν: το Μεξικό φαινόταν έτοιμο για μεταρρυθμίσεις αλλά χρειαζόταν χρήμα και χρόνο, ενώ η Αργεντινή αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι η πολιτική της οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή.

Αλλαγή πολιτικής

Η αντίδραση του κ. Μπους στη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση που έχει σημειωθεί στη διάρκεια της θητείας του είναι αποκαλυπτική της προσέγγισής του στο είδος εθνικών χρεωκοπιών που κυριάρχησαν στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις αναδυόμενες αγορές στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Φοβούμενη «τη μετάδοση οικονομικών ασθενειών», η κυβέρνηση Κλίντον υποστήριζε πρόθυμα τη χορήγηση δανείων σε παραπαίουσες κυβερνήσεις. Οι σύμβουλοι του κ. Μπους, όμως, επιχειρούν να αντιστρέψουν τις προσδοκίες που τρέφουν οι πρωτεύουσες του κόσμου ότι η Ουάσιγκτον θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να αποτρέπει τη δημοσιονομική και πολιτική κατάρρευση.

Ο κ. Μπους υποσχέθηκε αυτήν την πολιτική στην προεκλογική του εκστρατεία. H πρώτη φορά που δοκιμάσθηκε ήταν όταν η Τουρκία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους τον προειδοποίησαν ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψει έναν στρατηγικό σύμμαχο του οποίου η κυβέρνηση έδειχνε πρόθυμη να υπακούσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. H σκληρότητα προς την Αργεντινή αποτελούσε μήνυμα στις κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών και τις αγορές. Πρόκειται για ένα μήνυμα που, σύμφωνα με τους συμβούλους του κ. Μπους, θα εξαναγκάσει τις κυβερνήσεις και τους ξένους επενδυτές να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χωρίς να βασίζονται στις δέσμες ενισχυτικών μέτρων από το ΔΝΤ και την Ουάσιγκτον. Ομως η κυβέρνηση Κλίντον εφιστούσε την προσοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στους όρους που πρέπει να πληρούν για να λάβουν δυτική βοήθεια. Στη διάρκεια της κρίσης στην Αργεντινή, αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών, Πολ O’ Νιλ, ήταν άφαντος και δεν αναφερόταν σχεδόν ποτέ στη στάση της κυβέρνησης επί του θέματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Νιλ υποστήριξε την απόφαση του ΔΝΤ να διακόψει το δάνειο προς την Αργεντινή, επειδή δεν είχε εκπληρώσει τους όρους του για δημοσιονομική πειθαρχία. Το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον νέο πρόεδρο, Εντουάρντο Νουάλντε, είναι σαφές: «έλα μ’ ένα βιώσιμο σχέδιο και τα λέμε».

Μπλόκο στην ελεύθερη αγορά

Η προσέγγιση του κ. Μπους εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Είναι πιθανόν να εγκαταλείψει η Αργεντινή τα ερείσματά της στην ελεύθερη αγορά και τους σφιχτούς δημοσιονομικούς και τραπεζικούς ελέγχους που με ισχυρή νομισματική υποστήριξη υιοθέτησε την τελευταία δεκαετία. Είναι ήδη ασαφές αν η Αργεντινή θα συναινέσει στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που αποτελεί κύριο στόχο της κυβέρνησης Μπους. Το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ έχουν υποστεί δριμύτατη κριτική για την άρνησή τους να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Αργεντινή έχοντας πρώτα εγκρίνει την ενίσχυσή της. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι βοήθησαν την Αργεντινή όσο πίστευαν ότι υπήρχαν ουσιαστικές πιθανότητες να σοβαρολογούν οι ηγέτες της όταν μιλούν για μεταρρυθμίσεις.

Η υποτίμηση του αργεντινού πέσο είχε ελάχιστες επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς η εξέλιξη είχε πλήρως προεξοφληθεί, ενώ πολλοί ξένοι επενδυτές είχαν περιορίσει την έκθεσή τους στη χώρα κατά τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT