Εντός διετίας η ανάκαμψη του πετρελαϊκού κλάδου

Εντός διετίας η ανάκαμψη του πετρελαϊκού κλάδου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει το επόμενο έτος, αλλά θα χρειαστούν ίσως δύο χρόνια για να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), μία ημέρα μετά την απόφαση του εμβληματικού για την πετρελαϊκή βιομηχανία κολοσσού της ΒΡ να διαγράψει δισ. δολάρια από τα περιουσιακά του στοιχεία ως συνεπακόλουθο της μειωμένης ζήτησης.

Σε σχετική έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ  προεξοφλεί πως το επόμενο έτος θα αυξηθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό σημαίνει, όμως, πως θα παραμείνει και το επόμενο έτος μειωμένη κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Πρόκειται για την πρώτη αναλυτική εκτίμησή της για την εικόνα της αγοράς πετρελαίου το 2021.

Μεταξύ άλλων, η ΙΕΑ εκτιμά πως η χρήση καυσίμων θα παραμείνει κατά 2,5% μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας «της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας των αερομεταφορών». Και πάλι, πάντως, αναφέρει και ορισμένες θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, το πρώτο ήμισυ του έτους «θα λήξει με περισσότερη αισιοδοξία», καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο δεν μειώθηκε τόσο όσο είχε αρχικά προβλεφθεί πως θα περιοριζόταν εξαιτίας της πανδημίας. Θα είναι, άλλωστε, αυξημένη η ζήτηση στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Σύμφωνα, πάντως, με την ΙΕΑ, η ζήτηση δεν πρόκειται να επανέλθει στα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2023. Προβλέπει, συγκεκριμένα, πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Παρουσιάζοντας τα πορίσματα των ερευνών της, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Φατίχ Μπιρόλ,  υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να εκτιναχθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων, καθώς έχουν μεσολαβήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, που δυσχεραίνουν σημαντικά μια τέτοια εξέλιξη.

Αναφερόταν στις μεταβολές που επέφερε η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τόνισε πως είναι καθοριστική η στροφή στην εργασία από το σπίτι. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, η κατανάλωση αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και μάλιστα κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σημειωτέον ότι η ΙΕΑ προεξοφλεί πως το επόμενο έτος θα ανακάμψει η παραγωγή πετρελαίου, αλλά η αύξηση θα είναι μικρότερη από το 1/3 της αύξησης που θα σημειώσει η χρήση καυσίμων, η οποία υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ΙΕΑ παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη όσον αφορά την ενέργεια και εκτιμά ότι τα αποθέματα καλύπτουν τους επόμενους έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή