Ξεχάστε τον U και τον V, αυτός ο οικονομικός κύκλος είναι W

Ξεχάστε τον U και τον V, αυτός ο οικονομικός κύκλος είναι W

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες οι γκουρού της Wall Street και οι λοιποί αναλυτές διαφωνούσαν στο αν η ύφεση που βιώνουμε και η ανάκαμψη που όλοι επιθυμούμε να ακολουθήσει θα έχει σχήμα U, δηλαδή ύφεση με σταδιακή ανάκαμψη, ή V δηλαδή ύφεση που θα ακολουθηθεί από ταχεία ανάκαμψη. Χθες όμως ο αναλυτής της MorgaStanley, Στέφεν Ρόουτς, διατύπωσε μια νέα και δυστυχώς δυσοίωνη εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι αυτήν τη φορά ο οικονομικός κύκλος θα έχει σχήμα W, δηλαδή ανάκαμψη αλλά εν συνεχεία νέα πτώση πριν από την τελική και πραγματική ανάκαμψη. Αν νομίζετε ότι όλα αυτά είναι απλώς ένα παιχνίδι γραμμάτων και στερείται ουσίας διαπράττετε ένα σοβαρό σφάλμα, καθώς έχουν μεγάλη σημασία και επηρεάζουν αισθητά τα οικονομικά δεδομένα. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης η αμερικανική αγορά ομολόγων κινήθηκε ανοδικά, ενώ η Wall Street άνοιξε με αρνητικό πρόσημο.

Νέα ύφεση

Σύμφωνα με τον κ. Ρόουτς, η αμερικανική οικονομία θα υποχωρήσει εκ νέου σε ύφεση σε περίοδο που όλοι θα θεωρούν την ανάκαμψη δεδομένη. Στην έκθεσή του ο αναλυτής της MorgaStanley τεκμηριώνει την άποψή του με τη χρήση ιστορικών στοιχείων μέσω του διπλανού πίνακα. Από τις έξι υφέσεις που έπληξαν την αμερικανική οικονομία από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι σήμερα, πέντε φορές η ανάκαμψη ήρθε με σχήμα W. Γιατί όμως συνέβη αυτό;

Κατά τον κ. Ρόουτς αυτό αποδίδεται στη λανθασμένη εκτίμηση που επικρατεί κάθε φορά για την επικείμενη ανάκαμψη.

Στην πρώτη φάση της ύφεσης η παραγωγή μειώνεται, ενώ αυξάνεται η πεποίθηση ότι το ίδιο έχει συμβεί και με τα αποθέματα των επιχειρήσεων. Εν συνεχεία, η παραγωγή αυξάνεται αλλά περιορισμένα, μέχρις ότου να καλύψει την επαναδημιουργία των αποθεμάτων με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται ότι η αρχική αύξηση της παραγωγής ήταν τελικώς παροδική. Αυτό συνήθως συμβαίνει τη στιγμή που εμφανίζεται μη αναμενόμενη συρρίκνωση της τελικής ζήτησης. Αυτή η απογοήτευση από την πλευρά της ζήτησης μεσούσης της ύφεσης οδηγεί στον τελικό γύρο προσαρμογής της παραγωγής που οδηγεί σε δεύτερο γύρο ρευστοποίησης των αποθεμάτων αλλά και στη δεύτερη συρρίκνωση (σχήμα W). Το «πράσινο φως» για μια σταθερή κυκλική ανάκαμψη ανάβει μόνο μετά την τελική πτώση και την αναπροσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση.

Λάθος εκτίμηση

Δίχως εξαίρεση, το σύνολο των λανθασμένων προειδοποιήσεων ανάκαμψης στις προηγούμενες υφέσεις -δηλαδή το τρίμηνο ανάπτυξης του ΑΕΠ που ακολουθείται από νέα συρρίκνωση- αποδίδεται σε λανθασμένο σήμα από την πλευρά των αποθεμάτων που ακολουθείται από μείωση της τελικής ζήτησης. Οι έντονες μεταβολές του κύκλου των αποθεμάτων με τη διπλή πτώση (W) συμβαδίζουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ιστορικά στοιχεία, προειδοποιεί ο αναλυτής της ΜorgaStanley.Μάκης Θεοδωράτος

Η υποτίμηση του αργεντινού πέσο είχε ελάχιστες επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς η εξέλιξη είχε πλήρως προεξοφληθεί, ενώ πολλοί ξένοι επενδυτές είχαν περιορίσει την έκθεσή τους στη χώρα κατά τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT