Υπό αμφισβήτηση ο γκουρού των αγορών Γουόρεν Μπάφετ

Υπό αμφισβήτηση ο γκουρού των αγορών Γουόρεν Μπάφετ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλεύθηκε επί δεκαετίες τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στις  αγορές, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε γκουρού των επενδύσεων. Τελευταία, όμως,  μοιάζει να χάνει έδαφος και να μην τα καταφέρνει τόσο καλά. Αντί να εκμεταλλευθεί την κρίση της πανδημίας και τη μεγάλη πτώση που προκάλεσε στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, ο διάσημος για την επενδυτική του ετοιμότητα Γουόρεν Μπάφετ και η αυτοκρατορία του η Berkshire  αυτή τη φορά ήταν ανάμεσα στους ζημιωμένους.

Και οι μέτοχοι της  Berkshire αρχίζουν να τον αμφισβητούν και να διερωτώνται αν έχει χάσει τη διορατικότητα και την ετοιμότητα που τον κατηύθυναν άλλοτε σε εξαιρετικά επιτυχημένες επενδυτικές επιλογές. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η αμφισβήτηση είναι μάλιστα ισχυρότερη από κάθε άλλη φορά μετά την προηγούμενη μεγάλη αποτυχία της Berkshire που δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από την εκρηκτική ανάπτυξη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα για τη «χρόνια κακή απόδοση της Berkshire», η Κάθι Ζάιφερ, αναλύτρια της εταιρείας CFRA Research, αναφέρθηκε σε ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις, ιδιαιτέρως μετά ορισμένες αμφίβολης ορθότητας επενδυτικές επιλογές των τελευταίων ετών.

Οπως υπογραμμίζει η ίδια, από το περασμένο έτος, η Berkshire έχει μειώσει κατά 3 δισ. δολάρια τις επενδύσεις της στην εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz. Επιπλέον η επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων του Μπάφετ στην Occidental Petroleum δεν αποδίδει πλέον κανένα μέρισμα. Σύμφωνα με τη κ. Ζάιφερ, «αυτά τα δύο έχουν υπονομεύσει τη φήμη της Berkshire σε ό,τι αφορά την επιτυχία της στη σύναψη συμφωνιών». Η επένδυση στην Occidental «ήταν μια καταστροφή που δεν μπορεί να περιοριστεί».

Επιπλέον, στις αρχές του έτους ο κ. Μπάφετ αύξησε την έκθεσή του στους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της Αμερικής. Κατέληξε να πουλήσει τις επενδύσεις του στον κλάδο τον Απρίλιο όταν είχε ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα με ολέθριες επιπτώσεις για την βιομηχανία των αερομεταφορών. Το αποτέλεσμα ήταν, βέβαια, η ζημία. Το πρόβλημα δεν εξαντλείται, όμως, μόνον σε μεμονωμένες επιλογές.

Εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια, η Berkshire υλοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της. Αγόρασε την Precision Castparts που παράγει εξαρτήματα για τη βιομηχανία αεροδιαστημικής. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί η ρευστότητά της φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 137 δισ. δολαρίων. Τον Μάρτιο, όταν τα χρηματιστήρια βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση, επενδυτές, τραπεζίτες και αναλυτές περίμεναν πως ο κ. Μπάφετ θα αναρωτιόταν για ποιο λόγο να έχει τόσο πολύ ρευστότητα. «Με ενοχλεί το ότι έχασε εντελώς αυτό το ράλι που σημείωσαν τα χρηματιστήρια από το τέλος Μαρτίου» τονίζει ο Τζέιμς Σανάχαν, αναλυτής της Edward Jones.

Ο Μπάφετ πουλούσε μετοχές τον Απρίλιο και φαίνεται πως έχασε την ευκαιρία όταν διάφοροι μικροεπενδυτές έριχναν κεφάλαια στην αγορά και τα κατάφεραν πολύ καλύτερα από τους επαγγελματίες επενδυτές. Ο Γουόρεν Μπάφετ απέφυγε να σχολιάσει σχετικά. Απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρείας του τον περασμένο μήνα ισχυρίστηκε ότι «δεν είδε τίποτε ελκυστικό». Εξέφρασε την άποψη ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ «έκανε τη σωστή κίνηση και την κατάλληλη στιγμή» αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed.

Η πτώση των αγορών τον Μάρτιο και το ράλι που σημείωσαν στη συνέχεια έρχεται σε οξεία αντίθεση με την αργή ανάκαμψη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πολλοί επενδυτές σπεύδουν να υπενθυμίσουν πως η Berkshire δεν έκλεισε όλες τις συμφωνίες της όταν τα χρηματιστήρια βρίσκονταν στο ναδίρ.

Εξαγόρασε την Burlington Northern στα τέλη του 2009, ενώ δύο χρόνια αργότερα επένδυσε 5 δισ. δολάρια στην Bank of America. Είχε, ωστόσο, κλείσει και ορισμένες πολύ επιτυχημένες συμφωνίες μέσα στο 2008 όταν επένδυσε πολλά δισ. δολάρια στις Goldman Sachs και General Electric.

Ο Μπιλ Ακμαν, ιδρυτής της J. Stern &Co Pershing Square, και επί χρόνια θαυμαστής του κ. Μπάφετ, πούλησε τις μετοχές που είχε στην Berkshire για να επενδύσει αλλού τα χρήματά του όπως έκρινε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή