Σύντομα θα αυξήσει τα ευρω-αποθέματά της

Σύντομα θα αυξήσει τα ευρω-αποθέματά της

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαγκάη. H Κίνα θεωρεί το ευρώ ιδιαίτερα σημαντικό νόμισμα και για τον λόγο αυτό θα κινηθεί το συντομότερο δυνατόν στην αγορά σημαντικών ποσών προκειμένου να εξισορροπήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να μην εξαρτώνται αποκλειστικώς από το δολάριο. Τη σημαντική αυτή δήλωση πραγματοποίησε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ξιάνγκ Χουάι Τσενγκ, προβλέποντας μάλιστα τη μελλοντική ισχυροποίηση του νομίσματος και τη διαμόρφωση της ισοτιμίας του προς το δολάριο στο 1:1.

Οι δηλώσεις του κ. Ξιανγκ πραγματοποιήθηκαν μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χανς Αϊχελ. «Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει, γεγονός που η κινεζική πλευρά πρέπει να εκμεταλλευτεί για να αγοράσει τις απαραίτητες ποσότητες ευρώ για τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Το ευρώ είναι πολύ σημαντικό νόμισμα και σύντομα τα συναλλαγματικά αποθέματα πολλών χωρών θα είναι σε ευρώ», τόνισε ο κ. Τσανγκ.

Η κινεζική Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ευρώ από τον Νοέμβριο στο πλαίσιο προγράμματος μερικής αντικατάστασης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της από δολάρια σε ευρώ. H Κίνα διαθέτει τα δεύτερα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο ύψους 200 δισ. δολαρίων, αλλά ο κ. Ξιανγκ δεν αποκάλυψε την αξία των ευρώ που ήδη διαθέτει η κινεζική Κεντρική Τράπεζα. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ομαλή είσοδο του ευρώ στην κυκλοφορία στις 12 χώρες της ομώνυμης ζώνης, η οποία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας. H κινεζική στήριξη πάντως δεν κατάφερε να ισχυροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Αργά χθες το απόγευμα στις συναλλαγματικές αγορές η ισοτιμία του ευρώ παρέμενε κάτω των 90 σεντς και πιο συγκεκριμένα στα 89,26 σεντς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT