ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες έσπειρε φόβο για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ως αποτέλεσμα, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν χθες στο κόκκινο, παρότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα στήριξης των οικονομιών τους με μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Επειτα από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες με απώλειες 0,7%. Στην κορυφή και στο τέλος της λίστας βρέθηκαν δύο γερμανικές εταιρείες. Από τη μία πλευρά, η μετοχή της εταιρείας μόδας Zalando ενισχύθηκε κατά 7,1% και εκτοξεύθηκε στην κορυφή, αφότου ανακοίνωσε καλύτερες προβλέψεις σχετικά με τις πωλήσεις και τα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τη μέση εκτίμηση. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της υπηρεσίας πληρωμών Wirecard υποχώρησε κατά 61,8%, καθώς οι ελεγκτικές αρχές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη 1,9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της. Η γερμανική εταιρεία δήλωσε χθες πως ο διαχειριστής των τραπεζικών της λογαριασμών ενδέχεται να προσπάθησε να εξαπατήσει τις Αρχές, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία. Εξαιτίας του κωλύματος, η εταιρεία ανέβαλε τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της για το 2019.

Με απώλειες έκλεισαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της απαισιοδοξίας σχετικά με την επέλαση ενός δεύτερου κύματος. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,47%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX κατά  0,81% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,75%. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι περιορισμοί και ο φόβος μετάδοσης θα κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση. «Παρά την αισιοδοξία που προκάλεσαν τα πακέτα στήριξης της κεντρικής τράπεζας και των κυβερνήσεων για αποφυγή ενός μόνιμου οικονομικού πλήγματος, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανησυχία» για βραδύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, σχολίασε στο Reuters ο Μάικ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί η δημιουργία κοινού ταμείου 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Μολονότι οι θέσεις των χωρών απέχουν ακόμα πολύ, οποιαδήποτε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες των επενδυτών για ταχύτερη ανάκαμψη.