Αύξησε το QE κατά 100 δισ. λίρες η Τράπεζα της Αγγλίας

Αύξησε το QE κατά 100 δισ. λίρες η Τράπεζα της Αγγλίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προσδοκίες της αγοράς επιβεβαίωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 100 δισ. στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί σε 110 δισ. ευρώ, προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς από την πανδημία. Επιπλέον, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση αποφάσισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό 0,1%.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πίεση στις αγορές έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε παράλληλα πως θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως θα τον αυξήσει ξανά, σε περίπτωση που χρειαστεί. Ο νέος στόχος είναι η διοχέτευση 745 δισ. στερλινών (825 δισ. ευρώ) στην αγορά ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους. Βέβαια, η τράπεζα δεν ανέφερε εάν θα επεκτείνει το πρόγραμμα και στο 2021.

Οσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει επανειλημμένως πως θέλει να τα κρατήσει σε θετικό επίπεδο, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει την περαιτέρω μείωσή τους στο μέλλον. Πάντως, από την επέλαση του κορωνοϊού έχει προβεί δύο φορές σε μείωση του επιτοκίου, από το 0,75% στο 0,1%. «Παρά το πρόσφατο φλερτάρισμα με τα αρνητικά επιτόκια, θεωρούμε αρκετά απίθανο να τα επιβάλει», σχολίασε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Λουκ Μπαρθόλομιου από την Aberdeen Standard Investments.

Με τα εν λόγω μέτρα η τράπεζα σκοπεύει να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί έτσι να ενισχύσει περαιτέρω τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας και να διασώσει επιχειρήσεις και εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Μολονότι οι αγορές είχαν προβλέψει τις κινήσεις της τράπεζας, ήλπιζαν παράλληλα πως θα δώσει περισσότερη ώθηση στη βρετανική οικονομία. «Η συγκεκριμένη κίνηση από την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας είναι κατανοητή. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να επιβάλλονται με σταθερό ρυθμό. Εφόσον τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από το προσδοκώμενο, η τράπεζα έχει ένα περιθώριο ελιγμού, στην περίπτωση που η ανεργία γίνει διαρθρωτική», τόνισε στο CNBC ο Χινές Πατέλ από την Quilter Investors.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επανεκκίνηση της οικονομίας της. Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία, σημειωτέον, επέβαλε αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γονάτισαν τους καίριους κλάδους της οικονομίας της και ιδίως τον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η βρετανική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 11%, δηλαδή μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή