ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο αυξημένος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι οικονομίες προχωρούν σταδιακά σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, έχει δημιουργήσει έντονους φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στο Πεκίνο, τα σχολεία έκλεισαν και πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ περισσότερες από 20 πολιτείες στις ΗΠΑ, καθώς και μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού, της Ινδίας και της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν μεγάλη αύξηση στα νέα κρούσματα.

Ο φόβος ενός νέου κύματος πανδημίας έστρεψε για ακόμη μία φορά τους επενδυτές στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», με το ιαπωνικό γιεν, το ελβετικό φράγκο και το δολάριο ΗΠΑ να κερδίζουν έδαφος στις αγορές συναλλάγματος. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/ελβετικό φράγκο σημείωσε χαμηλό τριών εβδομάδων 1,0646 την Παρασκευή μετά από άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος 1,0915 στις αρχές Ιουνίου, επηρεασμένη επίσης αρνητικά από την αβεβαιότητα για το εάν τα ευρωπαϊκά κράτη θα καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα κινείται στην κατεύθυνση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εν λόγω πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ύψος των πόρων του Ταμείου να ανέλθει στα 750 δισ. ευρώ (5,4% του ΑΕΠ της Ε.Ε.), εκ των οποίων τα 2/3 θα διανέμονται στα κράτη-μέλη ως επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο 1/3 ως δάνεια, ενώ η χρηματοδότησή του θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω δανεισμού από τις αγορές με την έκδοση ευρωομολόγων. Το ευρώ έχασε έδαφος και έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία να υποχωρεί προσωρινά την Πέμπτη στο 1,1184, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, πριν ανακάμψει μερικώς στην περιοχή του 1,1210/20 την επόμενη ημέρα, παραμένοντας περίπου 0,4% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

Θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων που αυξήθηκαν 17,7% τον Μάιο, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση ιστορικά, καλύπτοντας 63% των σημαντικών απωλειών των δύο προηγούμενων μηνών, ευνόησαν το δολάριο. Στους θετικούς παράγοντες για το δολάριο συμπεριλήφθηκαν και σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, στην εξαμηνιαία ομιλία του στο Κογκρέσο, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία.

Πτωτικά κινήθηκε και η στερλίνα σε κλίμα γενικότερης ενίσχυσης του δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από το 1,24 για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρά το λιγότερο ήπιο από το αναμενόμενο ύφος των πρακτικών από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.