Λογιστικές αλχημείες 2 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της Wirecard

Λογιστικές αλχημείες 2 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της Wirecard

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια καταστροφική δίνη έχει περιέλθει ο γερμανικός όμιλος ψηφιακών πληρωμών της Wirecard, ο οποίος αναζητεί ρευστό σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,9 δισ. ευρώ για την ακρίβεια) από λογαριασμούς του και δεν μπορεί να το εντοπίσει. Χθες απομάκρυνε με συνοπτικές διαδικασίες τον διευθύνοντα σύμβουλό του Μάρκους Μπράουν, ο οποίος βρισκόταν στο πηδάλιο σχεδόν 20 χρόνια, και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Τζέιμς Φρέις, πρώην υψηλόβαθμό στέλεχος στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και αρμόδιος για θέματα συμμόρφωσης προς ρυθμιστικούς κανόνες.

Ο τελευταίος είχε προσφάτως προσληφθεί στη Wirecard. Οταν έγινε γνωστό το θέμα των 2 δισ. ευρώ, η τιμή της μετοχής του ομίλου κατρακύλησε αρχικά 71%. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης και μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα είχε απολέσει τουλάχιστον το 30% της αξίας της. Η ΕΥ, η διεθνής λογιστική – ελεγκτική εταιρεία έχει αρνηθεί να προσυπογράψει την έκθεσή της για τον λογιστικό έλεγχο που διεξήγαγε, εφόσον δεν είχαν εντοπισθεί τα εν λόγω κεφάλαια του 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με το σχεδόν 25% του ισολογισμού της Wirecard.

Υποθετικά μπορεί να βρίσκονταν σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων, με τα οποία συναλλάσσεται, στη Νοτιοανατολική Ασία. Η Wirecard τα αναζήτησε σε δύο τράπεζες στις Φιλιππίνες, τις BPI και BDO, αλλά εκείνες απάντησαν χθες ότι αφενός η γερμανική εταιρεία δεν συνεργάζεται μαζί τους, αφετέρου τα σχετικά έγγραφα ίσως και να έχουν χαλκευθεί – και αυτό άσκησε ακόμα εντονότερες πιέσεις στην τιμή της μετοχής της Wirecard.

Σε ανακοίνωσή της, μία εκ των τραπεζών, η ΒΡΙ, ανέφερε τα εξής: «Η Wirecard δεν είναι πελάτισσά μας. Η ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών  παρουσίασε σε μας έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι είναι πελάτισσά μας. Αποφανθήκαμε πως δεν είναι γνήσιο και εξακολουθούμε να ερευνούμε την υπόθεση». Αξίζει να σημειωθεί ότι στους καθιερωμένους λογιστικούς ελέγχους που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η ΕΥ για λογαριασμό της Wirecard, δεν είχε εντοπίσει προβλήματα εκτός του τωρινού, που αφορά το οικονομικό έτος 2019.

Το κενό στους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας είχε εντοπίσει αρχικά, έπειτα από έρευνά της τον Απρίλιο, η επίσης ελεγκτική εταιρεία KPMG. Η Wirecard υπαινίχθηκε διαμέσου του εκδιωχθέντος Μάρκους Μπράουν ότι μπορεί να έπεσε θύμα απάτης. Επίσης, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον απερχόμενο γενικό οικονομικό διευθυντή της Γιαν Μαρσάλεκ έως και την 30ή τρέχοντος, ενώ από τον Μάιο είχε ανακοινωθεί πως εκείνος θα αναλάμβανε άλλα καθήκοντα, στο τμήμα ανάπτυξης.

Η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών έχει δεχθεί ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Η διοίκησή της προειδοποίησε επενδυτές και αγορές ότι δάνεια 2 δισ. ευρώ, που έχει λάβει, θα διακοπούν και ενδεχομένως να υποχρεωθεί άμεσα να τα αποπληρώσει, εάν δεν ολοκληρωθεί ο λογιστικός έλεγχος. Η προθεσμία έληγε χθες 19 Ιουνίου, ενώ είχε ήδη αναβληθεί η προσυπογραφή του τέσσερις φορές από την ΕΥ.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως πιθανώς τα χρήματα να έχουν απολεσθεί ολοκληρωτικά. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε όταν  πληροφοριοδότης, που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στη Wirecard, αποκάλυψε πως σε ένα βαθμό η επιτυχία της βασιζόταν σε δίκτυο αμφιλεγόμενων συναλλαγών. Η εταιρεία, θεωρούμενη ως σημαντικό επίτευγμα για τον γερμανικό κλάδο τεχνολογίας, φέρεται να διαθέτει αυτή τη στιγμή σε ρευστό 220 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, εάν δεν βρεθεί το 1,9 δισ. ευρώ. Τέλος, ο Βόλφγκανγκ Ντόνιε, αναλυτής της NordLB, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση, προσθέτοντας πως το σκάνδαλο πλέον απειλεί την επιβίωση της Wirecard.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή