ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής για το πακέτο ανάκαμψης στις 17-18 Ιουλίου

synodos-koryfis-gia-to-paketo-anakampsis-stis-17-18-ioylioy-2384444

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία στις 17-18 Ιουλίου (Παρασκευή και Σάββατο) προκήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αντικείμενο της συνάντησης – της πρώτης στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο – θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. (το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7) και το πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU.

Στις 16 του μηνός ο κ. Μισέλ, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, θα βρεθούν στη Μαδρίτη για μία τελετή μνήμης για τους 28.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει συνδυαστική πρόταση για το ΠΔΠ και το Next Generation EU συνολικής αξίας 1,85 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μισέλ αναμένεται τις προσεχείς μέρες να καταθέσει τη δική του πρόταση, επί τη βάση της οποίας θα ακολουθήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, προβλέπεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Next Generation EU (22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια).