Ανώμαλη προσγείωση για τον CEO της Wirecard

Ανώμαλη προσγείωση για τον CEO της Wirecard

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στη Γερμανία εκτυλίσσεται γύρω από τη Wirecard, η οποία παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ που είχε συμπεριληφθεί στον ισολογισμό της «κατά πάσα πιθανότητα» δεν υπάρχει. Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της οικονομικής απάτης από τους ελεγκτές της Ernst & Young, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech), ο Μάρκους Μπράουν, παραιτήθηκε, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου, οι οποίες είχαν εκδώσει νωρίτερα ένταλμα σύλληψής του. Εντέλει αφέθηκε χθες ελεύθερος με την προϋπόθεση καταβολής χρηματικής εγγύησης 5 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Οι έρευνες

Ο Μπράουν κατηγορείται για διόγκωση του ισολογισμού της εταιρείας και χειραγώγηση της αγοράς, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους πελάτες και επενδυτές. Οι αρμόδιες αρχές υποπτεύονται πως ο Μπράουν συνεργαζόταν με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, εξ ου και ερευνούν ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της Wirecard, όπως επεσήμανε στους Financial Times εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου. Οπως είχε δηλώσει αρχικά η εταιρεία, τα κονδύλια ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του συνολικού ισολογισμού της, είχαν κατατεθεί σε δύο τράπεζες στις Φιλιππίνες. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε πως τα χρήματα της Wirecard δεν εισήλθαν ποτέ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Λίγο πριν από την παραίτησή του από τη Wirecard, ο Μπράουν τόνισε στους επενδυτές ότι η εταιρεία ενδέχεται να έχει πέσει θύμα «απάτης μεγάλων διαστάσεων».

Το σκάνδαλο ανέκοψε την ανοδική πορεία του Μπράουν, ο οποίος μέχρι την παραίτησή του κατείχε τον τίτλο του μακροβιότερου διευθύνοντος συμβούλου σε εταιρεία του δείκτη Dax της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, ο Μπράουν βρισκόταν ανάμεσα στους πλουσιότερους επικεφαλής γερμανικών επιχειρήσεων, αφού κατέχει μερίδιο 7% στη Wirecard.

Μέχρι πρότινος, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βρισκόταν στο επίκεντρο της γερμανικής επιχειρηματικής σκηνής και ήταν πολλά υποσχόμενη. Η Wirecard προσφέρει υπηρεσίες πιστωτικών καρτών και διεκπεραιώνει ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο Μπράουν είχε δεσμευθεί παλαιότερα ότι η Wirecard θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στο μέλλον, όταν δηλαδή σταματήσει ή μειωθεί σημαντικά η χρήση των μετρητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρεία προσείλκυσε ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον: το καλοκαίρι του 2018, στην κορύφωση της μετοχής της, η Wirecard είχε χρηματιστηριακή αξία 24 δισ. δολαρίων.

Βυθίστηκε η μετοχή

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από το ξέσπασμα του σκανδάλου, η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80%. Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζέιμς Φράις, δήλωσε στους υπαλλήλους στην αρχή της εβδομάδας ότι όσο ο ίδιος προσπαθεί να διασώσει την εταιρεία, θα σημειωθούν μεγάλες αλλαγές. Εκτός από το ενδεχόμενο πλήρους ανασχηματισμού, η Wirecard βρίσκεται σε στενή επαφή με τους πιστωτές της. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές η γερμανική εταιρεία ελέγχει παλαιότερους ισολογισμούς της και πρόκειται να αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. H Wirecard υποσχέθηκε πως θα ερευνήσει τον τρόπο και το μέγεθος της απάτης, καθώς και σε ποιο βαθμό ευνοήθηκε από αυτήν. Κατά το χείριστο σενάριο, η Wirecard θα υποχρεωθεί να βάλει λουκέτο και να αφήσει 5.000 υπαλλήλους της άνεργους. «Βλέποντας τους αριθμούς, πρόκειται σίγουρα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο λογιστικών βιβλίων στη Γερμανία», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Bloomberg η Κέιτι Σρόντερ, εγκληματολόγος στη Φρανκφούρτη.

Ντροπή

Ο Φέλιξ Χούφελντ, πρόεδρος της γερμανικού εποπτικού φορέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (BaFin), τόνισε αυτή την εβδομάδα πως το σκάνδαλο της Wirecard είναι μια «απόλυτη καταστροφή» και «ντροπή» για ολόκληρη τη χώρα. Η Γερμανία, επεσήμανε ο ίδιος, θα έπρεπε να διοικείται με βάση την ποιότητα και την αξιοπιστία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς υποστήριξε ωστόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. «Οι εποπτικές αρχές εργάστηκαν πολύ σκληρά και έκαναν καλά τη δουλειά τους, όπως φαίνεται και σήμερα», δήλωσε ο Σολτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή