Πτώση για τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση για τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σε συνδυασμό με την ανησυχία για πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε προϊόντα της Ε.Ε., απογοήτευσε τους επενδυτές, που προέβησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στρεφόμενοι σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,78%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα εβδομάδας.

Χθες, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, ο Dow Jones είχε απώλειες της τάξεως του 2,57% και του 2,45% ο S&P 500. Το ευρώ εξασθένησε ως προς το δολάριο σε ποσοστό 0,4% και διαμορφώθηκε στο 1,1266 δολάριο. Στην ομολογιακή αγορά οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών υποχώρησαν κατά τρεις μονάδες βάσης στο -0,44%, ενώ το αργό Νέας Υόρκης είχε μια κάμψη 5,4% στα 38,18 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας αποθεμάτων-ρεκόρ. Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν επειδή οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα εξουδετερώσουν τις ενδείξεις για τόνωση της ζήτησης «μαύρου χρυσού».

Στην Ευρώπη σημαντικές απώλειες είχαν οι κλαδικοί δείκτες του τουρισμού και των ταξιδιών, του αυτοκινήτου, των πετρελαιοειδών και των τραπεζών, οι οποίες κυμάνθηκαν χθες από 3,7% έως και 4,7%. Το βεβαρημένο κλίμα μεταξύ των επενδυτών επιδείνωσε και το ότι σε πολλές αμερικανικές πολιτείες υπήρξε αύξηση κρουσμάτων ενόσω χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας, καθώς και το ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης δασμών σε ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα και την επιβολή νέων σε άλλες εισαγωγές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, συνολικής αξίας σχεδόν 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα σχετικά ανέφερε το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ. Το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα βαθύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος και ανάκαμψη το 2021, εκτός εάν εκδηλωθεί νέο κύμα κορωνοϊού.

Ο δε επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, προειδοποίησε για αυτοσυγκράτηση, με αφορμή τα πρόσφατα θετικά στοιχεία της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι ίσως να μην είναι καλός οδηγός για το πώς θα επιτευχθεί η ανάκαμψη. Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 3,11%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -3,43%, με -2,92% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -3,42% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -3,27% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή