Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Αργεντινής με Ευρωπαϊκή Ενωση

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Αργεντινής με Ευρωπαϊκή Ενωση

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπουένος Αϊρες-Μαδρίτη. Σε όξυνση φαίνεται ότι θα οδηγηθούν οι σχέσεις Αργεντινής και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και Ισπανίας ειδικότερα λόγω των -εννοουμένων και ως παρεμβατικών- πιέσεων προς τη χώρα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει δραστικά τα μείζονα προβλήματά της, ώστε να μη στερηθεί των αναγκαίων διεθνών κεφαλαίων. Οι εταιρείες στην Αργεντινή ζητούν να ενημερωθούν επαρκώς για τα επείγοντα μέτρα, που προσφάτως ελήφθησαν, και να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από αυτά? παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ζητεί από την Αργεντινή την κατάρτιση ενός διεθνώς αξιόπιστου προγράμματος, ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική της υγεία. O Εντουάρντο Ντουάλντε, ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, βέβαια, διευκρίνισε ότι οι πιέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε έντονες, προέρχονται απ’ όσες ισπανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί? συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι εταιρείες εκτοξεύουν απειλές για αναστολή επενδύσεων, μαζικές απολύσεις και αποχώρησή τους από την Αργεντινή. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό ενημερώθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Κατόπιν τούτων, ο Αργεντινός λαϊκιστής πρόεδρος, που ορκίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί στους πολίτες της χώρας τους ένα εχθρικό προς την Ισπανία αίσθημα, κάτι το οποίο ο ίδιος απεύχεται. Ορισμένα μέλη της κυβερνήσεώς του αναφέρθηκαν σε πολύ προσβλητικούς τίτλους στον ισπανικό Τύπο, ο οποίος υπερέβαλε στα δημοσιεύματα σχετικά με τη συζήτηση για τα επείγοντα μέτρα και την υποτίμηση του πέσο? ωστόσο, δεν έλειψαν και εκ μέρους τους οι λεκτικές επιθέσεις με αφορμή την «ισπανική αποικιοκρατία». Πάντως, ο κ. Ντουάλντε τόνισε ότι το τεταμένο κλίμα δημιουργήθηκε κυρίως μετά το Σαββατοκύριακο, προτού αρχίσουν ακόμα οι επαφές με τους αρμοδίους παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου. H υποτίμηση του πέσο και η διπλή συναλλαγματική ισοτιμία του, μία σταθερή 1,40 προς το δολάριο και μία κυμαινόμενη για τις τουριστικές συναλλαγές, έχει μεταθέσει το βάρος από τους ώμους των πολιτών στους ώμους τραπεζών και εταιρειών? ταυτόχρονα, όμως, έχει μετριάσει την κοινωνική αναταραχή. Το ζητούμενο από τις δραστηριοποιούμενες στην Αργεντινή ξένες μονάδες -όπως η ενεργειακή YPF-Repsol και η Banco Frances-BBVA- είναι να ενημερωθούν και να συζητήσουν από κοινού τον χειρισμό της όλης καταστάσεως.

Φόβοι για υπερπληθωρισμό

Λόγου χάριν, η κυβέρνηση αποφάσισε οι πιστώσεις σε δολάρια έως και το ποσό των 100.000 δολαρίων να μετατραπούν σε πέσο? παράλληλα, επέβαλε νέα φορολογία στις εξαγωγές πετρελαίου, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες των τραπεζών από την προαναφερθείσα μετατροπή. Χθες, άρχισαν οι επαφές με τους προέδρους των ισχυρότερων τραπεζών αρχικά, στο πλαίσιο των οποίων εθίγη μεταξύ άλλων και το θέμα της χαλάρωσης της απαγόρευσης στην ανάληψη μετρητών. Οι τραπεζίτες έδειξαν προθυμία να συμβάλουν στην προσπάθεια να τερματιστεί η οξύτατη ύφεση, αν και δεν λείπουν και οι ανησυχίες ότι τα μέτρα Ντουάλντε θα αναθερμάνουν τον υπερπληθωρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έδωσαν έμφαση στην αναγκαιότητα να καταρτίσει η κυβέρνηση της Αργεντινής ένα σοβαρό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους πρωτεύοντες οικονομικούς φορείς της χώρας και τους άμεσα ενδιαφερόμενους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, προειδοποίησε τον κ. Ντουάλντε ότι μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορέσει η Αργεντινή να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να λάβει οικονομική βοήθεια και επενδύσεις. Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν ότι θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία της Αργεντινής και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της E.E. με την Μercosur.

Αντίστροφη πορεία

Υπό τις δυσμενέστατες αυτές συνθήκες, πλήθος Αργεντινών συνωθούνται στις πρεσβείες της Ισπανίας και της Ιταλίας, επιδιώκοντας να εκδώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία από τους προγόνους τους, οι οποίοι αναζητούσαν καλύτερη τύχη στην Αργεντινή των αρχών του 20ού αιώνα, δηλώνουν εν πλήρει απογνώσει ότι δεν μπορούν πλέον να ζουν σε μια χώρα χωρίς παρόν και, δυστυχώς, χωρίς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT