Διετή στήριξη των εργαζομένων αποφάσισε ο Εμ. Μακρόν

Διετή στήριξη των εργαζομένων αποφάσισε ο Εμ. Μακρόν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση του προγράμματος στήριξης εργαζομένων έως και για δύο χρόνια ανακοίνωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση, ώστε να αποτρέψει την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων.

Το γαλλικό σχέδιο έχει δύο σκέλη. Οι εργαζόμενοι που θέλουν να εξασφαλίσουν την κάλυψη ενός μέρους του μισθού τους από το κράτος οφείλουν να συμφωνήσουν πρώτα με τον εργοδότη τους. Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θα καλύπτει έως και 85% των αποδοχών των εργαζομένων που πληρούν τις προϋποθέσεις έως και για δύο χρόνια. Βέβαια, το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θέτει αυστηρότερους όρους απόλυσης για τους εργοδότες που δέχονται τη στήριξη. Επιτρέπει όμως τη μείωση του ωραρίου των εργαζομένων έως και κατά 40%.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου είναι το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο εφαρμόστηκε μετά την επέλαση του κορωνοϊού και κανονικά ισχύει μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ενώπιον συνδικαλιστικών ενώσεων ότι θα υπάρχει δυνατότητα για παράταση του βραχυπρόθεσμου προγράμματος έως και για έξι επιπλέον μήνες. Η συνεισφορά του γαλλικού κράτους θα είναι μικρότερη σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο και συγκεκριμένα θα καλύπτει το 60% των αποδοχών των εργαζομένων σε σχέση με το τωρινό 70%.

Το σχέδιο για τα νέα προγράμματα στήριξης εργαζομένων ανακοινώθηκε χθες μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γάλλου προέδρου, των ενώσεων εργοδοτών και των σωματείων εργαζομένων. Η απόφαση άφησε ευχαριστημένα τα σωματεία, που είχαν ασκήσει πιέσεις για την παράταση του αρχικού προγράμματος.

Ωστόσο, τα ακροαριστερά σωματεία CGT και Force Ouvriere δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλλει περιορισμούς σχετικά με τις απολύσεις και μετά τη λήξη των προγραμμάτων. «Μολονότι θα επωφεληθούν από την κρατική στήριξη, οι επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα απολύσεων μετά τη λήξη των προγραμμάτων, γεγονός το οποίο είναι κάπως παράδοξο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του CGT, Φιλίπ Μαρτίνεθ.

Η γαλλική κυβέρνηση σκιαγράφησε το σχέδιο βάσει του γερμανικού μοντέλου «kurzarbeit», το οποίο υιοθετήθηκε με διάφορες εκδοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως μετά την επέλαση του κορωνοϊού. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους και των κοινωνικών εταίρων (εργοδοτών και σωματείων εργαζομένων) στη Γαλλία και στη Γερμανία θα επιτρέψουν πιθανότατα στα συστήματα των δύο χωρών να συγκλίνουν», αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης.

Κατά την κορύφωση της πανδημικής κρίσης στη Γαλλία περίπου 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν στο 50% των υπαλλήλων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνονταν εν μέρει από το κρατικό πρόγραμμα στήριξης. Ενα μεγάλο μέρος αυτών ήταν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν προσωρινά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταστολή της μετάδοσης του κορωνοϊού, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις της εστίασης.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν την παράταση των προγραμμάτων στήριξης εργαζομένων. Γενικά, αναζητούν τρόπους, ώστε να δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επαναπροσλάβουν τους εργαζομένους τους. Προσπαθούν παράλληλα να διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις δημόσιες δαπάνες, διότι το μέλλον των οικονομιών τους είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή