Οι αγορές κρατικών ομολόγων στηρίζουν την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι αγορές κρατικών ομολόγων στηρίζουν την οικονομία της Ευρωζώνης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαφώνησαν για τη χρονική διάρκεια και το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος στήριξης της Ευρωζώνης κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, στις 4 Ιουνίου.

Εντούτοις, συμφώνησαν ότι οι αγορές ομολόγων συνιστούν το πλέον ενδεδειγμένο εργαλείο στις τρέχουσες συνθήκες και ότι τα οφέλη του υπερβαίνουν το κόστος. Αυτά αποτυπώνονται στα πρακτικά της προαναφερθείσας συνεδρίασης, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των αγορών αυτών, κάτι το οποίο θεωρείται έμμεση απάντηση στην πρόκληση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις που φανερώνουν ότι οι αγορές κρατικών τίτλων είναι ο καλύτερος τρόπος για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης και την αναθέρμανση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερέβη την εντολή της με τις αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισ. ευρώ. Ζήτησε, δε, από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) να αποχωρήσει από το πρόγραμμα αυτό αν η ΕΚΤ δεν αποδείξει την αναλογικότητα του μέτρου εντός προθεσμίας τριών μηνών.

«Υπάρχουν τώρα πολλές ενδείξεις σε πλήθος βιβλιογραφικών πηγών, όπου καταδεικνύεται πως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού γενικά και κρατικών ομολόγων ειδικότερα επιφέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στην οικονομία της Ευρωζώνης και συνεπώς στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών», ανέφερε η ΕΚΤ στα πρακτικά της. Χθες οι αξιωματούχοι της συμφώνησαν να δώσουν σημαντικά έγγραφα στις γερμανικές αρχές για να αποδείξουν την αναλογικότητα του προγράμματος.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή τράπεζα δεν θα εμπλακεί άμεσα στη διαδικασία, αφήνοντας τον ρόλο αυτό στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει σχεδιάσει έκτακτα μέτρα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της με τις αγορές κρατικών τίτλων των χωρών της Ευρωζώνης χωρίς την Bundesbank και για πρώτη φορά στην ιστορία της να κινηθεί νομικά κατά της τελευταίας.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, της 4ης Ιουνίου, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντιμέτωπα με τη σοβαρότερη οικονομική ύφεση δεκαετιών, ενίσχυσαν το «οπλοστάσιό» τους, δηλαδή αύξησαν το επείγον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας και τη στήριξη των κυβερνήσεων κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 1,35 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή