Εν μέσω λογιστικής απάτης κήρυξε πτώχευση η Wirecard

Εν μέσω λογιστικής απάτης κήρυξε πτώχευση η Wirecard

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην τριακονταετή ιστορία του δείκτη DAX 30 του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες κήρυξε πτώχευση. Επειτα από περίπου δύο δεκαετίες που έστρωνε τον δρόμο προς την κορυφή, η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Wirecard εκθρονίστηκε με επεισοδιακό τρόπο μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η Wirecard, η οποία μέχρι και τις αρχές αυτού του μήνα εθεωρείτο το μέλλον του γερμανικού κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κήρυξε χρεoκοπία επικαλούμενη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της. Σύμφωνα με την προχθεσινή της ανακοίνωση, η εταιρεία αδυνατεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ μέχρι την εκπνοή τους στις αρχές του Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία φέρει επιπλέον χρέος ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Η χρεοκοπία της Wirecard είναι αποτέλεσμα των επεισοδίων της τελευταίας εβδομάδας, αλλά και των κατηγοριών που τη συνοδεύουν τουλάχιστον τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 90% από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν οι ελεγκτές της Ernst & Young διαπίστωσαν ένα κενό ύψους 1,9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού ισολογισμού της. Τη Δευτέρα η ίδια η εταιρεία επιβεβαίωσε πως τα χρήματα κατά πάσα πιθανότητα «δεν υφίστανται».

Τα τελευταία ετήσια οικονομικά στοιχεία της Wirecard από το 2018 δείχνουν ότι ο όμιλος διαχειρίζεται συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αξίας 125 δισ. ευρώ. Επίσης, δήλωνε έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρκους Μπράουν παραιτήθηκε και στη συνέχεια παραδόθηκε στην εισαγγελία του Μονάχου, η οποία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. Μία μέρα μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος με την προϋπόθεση καταβολής εγγύησης ύψους 5 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Ο Μπράουν κατηγορείται για διόγκωση του ισολογισμού της Wirecard και χειραγώγηση της αγοράς, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους πελάτες και επενδυτές. Οι αρμόδιες αρχές υποπτεύονται επίσης και ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για αντίστοιχες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η Wirecard εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση και στις θυγατρικές της. Αμφίβολο είναι το μέλλον της τράπεζας Wirecard Bank, την οποία κατέχει εξ ολοκλήρου η Wirecard. O εποπτικός φορέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Γερμανίας, η BaFin, όρισε αυτή την εβδομάδα εμπειρογνώμονα ειδικά για την προστασία της τράπεζας, η οποία κατέχει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, η πτώχευση της Wirecard ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις της με τις συνεργαζόμενες εταιρείες. Η γερμανική επιχείρηση συνεργάζεται με τα δίκτυα της Visa και της Mastercard, μέσω των οποίων λαμβάνει άδεια για την έκδοση πιστωτικών καρτών. Στην περίπτωση που αποδειχθεί η απάτη της Wirecard, τότε οι δύο εταιρείες ενδέχεται να ανακαλέσουν τις άδειές τους. «Χωρίς αυτές (η Wirecard) δεν θα έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Νιλ Κάμπλινγκ, αναλυτής της Mirabaud.

Το σκάνδαλο έχει κλυδωνίσει ολόκληρη τη γερμανική επιχειρηματική σκηνή και έχει προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με την αποδοτικότητα της BaFin. Ο Φάμπιο ντε Μάζι, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, τόνιζε πως «εάν η μεγαλύτερη κατάρρευση του χρηματιστηρίου γίνει υπό την εποπτεία της BaFin, τότε πρέπει να γίνουν απολύσεις. Εάν ο Φέλιξ Χούφελντ, ο επικεφαλής της BaFin, δεν καταφέρει να αντικρούσει τις κατηγορίες σχετικά με την εποπτεία, τότε είναι αμφίβολο εάν μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της εποπτικής αρχής». Αντιθέτως, στην αρχή της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ολαφ Σολτς υποστήριξε την BaFin τονίζοντας πως «οι εποπτικές αρχές εργάστηκαν σκληρά και έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή