Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αρχικά επικράτησαν μεικτές τάσεις στις αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αφομοιώσουν την ταχεία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ιδίως σε ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες, και να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος. Εντέλει, επικράτησε αισιοδοξία σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε χθες η Κομισιόν, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο.

Με κέρδη 0,44% έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καθώς οι επενδυτές πόνταραν στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη. Η αισιοδοξία ενισχύθηκε περαιτέρω, όταν ο κολοσσός διαχείρισης κεφαλαίων Blackrock ανακοίνωσε πως θα επενδύσει σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία μετά τις «εντυπωσιακές», όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό.

Μεγαλύτερα κέρδη της τάξεως του 3,2% παρουσίασε ο τραπεζικός κλάδος, αλλά άνοδος υπήρξε και στις ενεργειακές, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ενδεικτικά, η γερμανική τράπεζα Commerzbank σημείωσε κέρδη 5,7%, αφότου διέρρευσε στον γερμανικό Τύπο ότι προετοιμάζεται για κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων της και απολύσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Στην κορυφή του Stoxx 600 βρέθηκε η Wirecard, η οποία έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου σχετικά με το κενό ύψους 1,9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της μπήκε σε καθεστώς πτώχευσης την περασμένη εβδομάδα. Η μετοχή της εταιρείας έκανε χθες ένα εντυπωσιακό άλμα 154,5%, καθώς ανακοινώθηκε πως η γαλλική Wordline και άλλες ιδιωτικές εταιρείες ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν κομμάτια της Wirecard. Αντιθέτως, οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, όπως η Unilever, η Danone και η Nestle, υποχώρησαν χθες από 0,1% έως και 2,6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από την ταχεία ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών στο τέλος του Απριλίου, όταν γινόταν λόγος για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων επιβραδύνθηκε. Τα κέρδη του Ιουνίου όμως εξακολουθούν να είναι υψηλότερα σε σχέση με τις αμερικανικές αγορές λόγω της επιτυχίας στο άνοιγμα των οικονομιών και της γαλλογερμανικής πρότασης για το κοινό ταμείο ανάκαμψης αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή