Δέχεται παραγγελίες για το ηλεκτρικό Badger η Nikola Motor

Δέχεται παραγγελίες για το ηλεκτρικό Badger η Nikola Motor

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία πρωτοφανή και εξαιρετικά τολμηρή κίνηση προέβη η ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nikola, η οποία βαδίζει στα βήματα της Tesla και προβλέπεται πως θα αναδειχθεί σε κορυφαία δύναμη του κλάδου της ηλεκτροκίνησης. H Nikola Motor προσέφερε χθες στους ενδιαφερόμενους πελάτες την επιλογή να καταβάλουν προκαταβολή έως και 5.000 δολ., ώστε να παραγγείλουν το νέο ηλεκτρικό ημιφορτηγό της, το λεγόμενο Badger. Το παράδοξο είναι πως η Nikola ούτε έχει παρουσιάσει κάποιο πρωτότυπο του Badger, παρά μόνον την ηλεκτρονική του αναπαράσταση, ούτε οποιοδήποτε σχέδιο για την κατασκευή του.

Ο ιδρυτής της Nikola, Τρέβορ Μίλτον, φαίνεται πως εκμεταλλεύεται το ζωηρό ενδιαφέρον που προσείλκυσε η εταιρεία τον τελευταίο μήνα από επενδυτές και από ενδιαφερόμενους πελάτες. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Nasdaq, τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Nikola Motor, διότι η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά περίπου 90%. Με χρηματιστηριακή αξία 22,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Nikola πλησιάζει τη Ford, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 23,5 δισ. δολ. Προτού εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις 4 Ιουνίου, η Nikola είχε τονίσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι θα επικεντρωθεί στην κατασκευή μιας καινοτόμου σειράς ημιφορτηγών και ιδίως στο μοντέλο Nikola Tre. Αντιθέτως, όσον αφορά το Badger η εταιρεία είχε σχολιάσει ακόμα νωρίτερα πως δεν πρόκειται να δεχθεί παραγγελίες, μέχρι να συμφωνήσει με κάποια μονάδα παραγωγής για την κατασκευή του.

Στην αρχή του μήνα, όμως, ο Μίλτον ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι από τις 29 Ιουνίου θα άρχιζε να δέχεται παραγγελίες για το Badger. Η εταιρεία προσπάθησε χθες να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις των επενδυτών και των ενδιαφερόμενων πελατών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κατασκευαστή του θα δοθούν μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οι επενδυτές δεν είχαν αμφισβητήσει την τολμηρή κίνηση της Nikola και η μετοχή της στον Nasdaq έκλεισε με άνοδο 87% σε σχέση με την τιμή εισαγωγής στις αρχές του Ιουνίου. Ο στόχος του Μίλτον για το Badger είναι να ανταγωνιστεί το F-150 της Ford, το οποίο είναι πρώτο σε πωλήσεις στις ΗΠΑ τα τελευταία 43 χρόνια.

Η Nikola σκοπεύει να συνεργαστεί με ανεξάρτητες μονάδες παραγωγής, οι οποίες θα αναλάβουν την κατασκευή όλων των μοντέλων της. Για παράδειγμα, το Nikola Tre πρόκειται να κατασκευαστεί σε εργοστάσια της Γερμανίας. Αντιθέτως, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, έχει σχολιάσει επανειλημμένως πως η συνεργασία με ανεξάρτητες μονάδες παραγωγής είναι «κόλαση». Συνεπώς, η παραγωγή των μοντέλων της Tesla γίνεται σε δικά της εργοστάσια.

Μέχρι στιγμής, η Nikola έχει κοινοποιήσει μόνον ηλεκτρονική αναπαράσταση του Badger και έχει δηλώσει πως η τιμή του θα κυμαίνεται μεταξύ 60.000 και 90.000 δολαρίων. Ο Μίλτον θεωρεί πως θα προσελκύσει πολύ έντονο ενδιαφέρον: «κατά πάσα πιθανότητα θα εξαντληθεί, επομένως να είστε έτοιμοι και να το παραγγείλετε», τόνισε μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter πριν από μερικές ημέρες. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις του Badger θα ξεκινήσουν το 2022, ωστόσο θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες και στην εκδήλωση της εταιρείας τον Δεκέμβριο, η οποία θα ονομάζεται Nikola World 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή