Σε πρώην βάση το μεγαλύτερο κέντρο logistics της Ευρώπης

Σε πρώην βάση το μεγαλύτερο κέντρο logistics της Ευρώπης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη βόρεια Γαλλία βρίσκεται μια στρατιωτική εγκατάσταση η οποία έχει περάσει στις σελίδες της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας Ιστορίας, διότι πρόκειται για την αεροπορική βάση Καμπρέ – Επινουά, η οποία χρησιμοποιήθηκε και στου δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

Μάλιστα το 1944, όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Deutsche Welle, οι Σύμμαχοι τη χρησιμοποίησαν ως βάση – συγκεκριμένα, η βρετανική βασιλική αεροπορία. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ απογειώνονταν από εκεί έως το 1966, οπότε ο τότε Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ αποχώρησε από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Εκλεισε το 2013, ενώ προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί και ως χώρος φύλαξης βομβαρδιστικών, αλλά σήμερα έρχεται και πάλι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή τη φορά στην οικονομία. Ο φιλόδοξος στόχος είναι να μεταμορφωθεί στο μεγαλύτερο κέντρο logistics στην Ευρώπη υπό την επωνυμία e-Valley. Παράλληλα θα λειτουργεί και ως «έξυπνη πόλη» δίνοντας προτεραιότητα στην υψηλή τεχνολογία.

Ωστόσο, η υλοποίησή του απέχει μάλλον πολύ, αν και σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με το έργο είναι πεπεισμένοι ότι η πανδημία και η συνεπαγόμενη έκρηξη των ψηφιακών αγορών αποβαίνουν προς όφελός του.

Την επένδυση αναλαμβάνει ο παρισινός όμιλος BT Immo Group, ο οποίος θα διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ανεγείρει αποθήκες εμβαδού 550 στρεμμάτων, ενώ συνολικά η έκταση που διατίθεται φθάνει τα περίπου 320 γήπεδα ποδοσφαίρου. Συνολικά έχουν προβλεφθεί οκτώ αποθήκες, επί του παρόντος 250 εργάτες φτιάχνουν την πρώτη, ενώ έπεται ακόμα ένα ανάλογο έργο σε άλλη πρώην στρατιωτική βάση της Γαλλίας.

Η κτηματομεσιτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον κόμβο, η e-Valley Development, εκτιμά πως η πανδημία καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη και χρήσιμη μια τέτοια εγκατάσταση. «Πολλές επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν χάρις στη συγκυρία πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να διαθέτουν αποθήκες για τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, ειδικά εφόσον επιδιώκουν να μετατοπίσουν εκεί τμήμα της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Πολλοί όμιλοι εκτός Ε.Ε., και ειδικά από τη Βρετανία, την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική, επικοινωνούν μαζί μας», λέει στην DW ο Φαμπρίς Γκαλό με αφορμή περιήγηση που οργάνωσε για δημοσιογράφους στο Καμπρέ – Επινουά.

Πρόσφατη έρευνα της σουηδικής ελεγκτικής εταιρείας με ειδίκευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, Detail Online, που εκπονήθηκε από το ινστιτούτο Κantar, φανερώνει ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας η τάση προς τις ηλεκτρονικές αγορές διογκώνεται. Στις βασικές αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έκαναν πάνω από τα μισά τους ψώνια ηλεκτρονικά αυξήθηκαν ως ποσοστό, από το 25% στο 80% του συνόλου.

Εν τω μεταξύ, η τοποθεσία της e-Valley είναι πλησίον αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, αεροδρομίων, λιμανιών αλλά και ποτάμιων δικτύων. Και ίσως το σημαντικότερο όλων, όπως αναφέρει στην Deutsche Welle ο κ. Γκαλό είναι το εξής: «Πρόκειται για ένα ολιστικό έργο, το οποίο δεν εξαντλείται σε αποθηκευτικούς χώρους και μόνον, αλλά θα αναπτυχθεί ως μια έξυπνη πόλη-εφοδιαστικός κόμβος. Θα διαθέτει θερμοκοιτίδες για νεοφυείς εταιρείες, ενώ θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης και καθετί θα αυτοματοποιηθεί».

Προσθέτει πως «θα στραφούμε σε ρομπότ, εξωσκελετικές κατασκευές και μικρά αεροσκάφη άνευ πιλότου εντός και πέριξ των αποθηκών. Η πόλη θα περιλαμβάνει εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέντρα κατάρτισης και παιδικούς σταθμούς». Επιπλέον, εκεί θα έχει την έδρα του παράρτημα αρμόδιο για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο θα συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές.

Ηδη το ένα τέταρτο του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου έχει δεσμευθεί από την εταιρεία ένδυσης με έδρα τις ΗΠΑ, Haddad Brands, και τον γαλλικό όμιλο συστημάτων προμηθευτικής αλυσίδας Bils – Deroo. Πάντως, παρά τον μεγαλόπνοο στόχο να αναδειχθεί η e-Valley στον μεγαλύτερο εφοδιαστικό κόμβο στη Γηραιά Ηπειρο, τα πράγματα δεν είναι απλά. «Η πανδημία αύξησε τον ανταγωνισμό, δημιούργησε εντονότερη ζήτηση για αποθήκες και ανέδειξε μια νέα αγορά ακινήτων», λέει, τέλος, ο Μισέλ Ρουιμί, καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, και προσθέτει πως «πολλές χώρες θα μειώσουν τη φορολογία για να προσελκύσουν εταιρείες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή