Πτώχευση εν λειτουργία για Pizza Hut και Wendy’s

Πτώχευση εν λειτουργία για Pizza Hut και Wendy’s

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν του λιανεμπορίου και ο κλάδος της μαζικής εστίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες χειμάζεται εξαιτίας της πανδημίας, όπως στην περίπτωση πτώχευσης της NPC International, της μεγαλύτερης δικαιοδόχου των εμπορικών σημάτων Pizza Hut και Wendy’s, ιδιοκτησίας Yum Brands. Η NPC International συγκεκριμένα ζήτησε προστασία έναντι των πιστωτών της. Αυτό σημαίνει ότι η Yum Brands ενδεχομένως να έχει ζημίες 54,2 εκατ. δολαρίων από δυνητικά έσοδα που θα προέρχονταν από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των προαναφερθέντων εμπορικών σημάτων, όπως εκτιμούν αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NPC International είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία περισσότερων από 1.200 εστιατορίων της Pizza Hut και σχεδόν 400 της Wendy’s ανά τον κόσμο. Αμφότερα τα εμπορικά σήματα είναι γνωστά και στην Ελλάδα, αν και εκείνο της Wendy’s  δεν είχε μακρόχρονη παρουσία.

Σε δημοσίευμα του CNBC αναφέρεται ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα εστιατόρια και τις αλυσίδες τους, η Pizza Hut ήταν μία από τις ελάχιστες εταιρείες που εμφάνισαν αύξηση στις πωλήσεις τους την περίοδο της πανδημίας και ειδικά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Και αυτό επετεύχθη χάρις στην αύξηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών και την παράδοση φαγητού κατ’ οίκον. Αυτό όμως δεν μπορούσε να αντισταθμίσει το γεγονός ότι επί χρόνια οι πωλήσεις σε αυτή την αλυσίδα με πιτσαρίες μειώνονταν, με αποτέλεσμα η δικαιοδόχος NPC International να έχει επωμισθεί χρέος της τάξεως του σχεδόν 1 δισ. δολαρίων. Βέβαια, το ότι η τελευταία υπήχθη σε καθεστώς πτώχευσης δεν σημαίνει πως τα εστιατόρια που διαθέτει θα παύσουν να λειτουργούν. Σε ανακοίνωσή της η Pizza Hut διευκρίνισε πως θα εξακολουθήσει να εξυπηρετεί την πελατεία τους, διότι η NPC International έκανε μία προκαταρκτική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της. «Μπορεί η πτώχευση της NPC International να ήταν αναμενόμενη, αλλά ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την αλυσίδα των εστιατορίων μας», όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Pizza Hut. «Ενόσω η NPC International τελεί σε διαδικασία πτώχευσης, εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας αναδιάρθρωσης με σαφώς χαμηλότερα επίπεδα χρέους, με έμφαση της ιδιοκτησίας στη βέλτιστη απόδοση και την ενίσχυση των επενδύσεων στα εστιατόρια».  Για την Ιστορία, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρώτο εστιατόριο της Pizza Hut άνοιξε από την NPC International το 1962 και εισήχθη μετά 22 χρόνια στο χρηματιστήριο, ενώ αποσύρθηκε το 2001. Εκτοτε η δικαιοδόχος ανήκε διαδοχικά σε μία σειρά ομίλων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ το 2018 πουλήθηκε στους επενδυτικούς ομίλους Delaware Holdings και Eldridge Investment Holdings. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή