Απειλή για τα δίκτυα των ΗΠΑ οι κινεζικές Huawei και ZTE

Απειλή για τα δίκτυα των ΗΠΑ οι κινεζικές Huawei και ZTE

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία λέξη σχετικά με την επικινδυνότητα των κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE για τα δίκτυα των ΗΠΑ είπε αυτή την εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) της χώρας: «Βάσει των συντριπτικών αποδείξεων, η FCC ορίζει ότι η Huawei και η ΖΤΕ αποτελούν απειλή για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ και για το μέλλον του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής Ατζιτ Πάι.

Το πόρισμα της FCC οριστικοποιεί την απόφαση των μελών της επιτροπής, τα οποία είχαν ψηφίσει ομόφωνα επί του ζητήματος τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν κρίνει ότι οι δύο κινεζικές εταιρείες απειλούν την ασφάλεια των εθνικών δικτύων. Ως αποτέλεσμα, κάθε αμερικανική επιχείρηση που εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις δύο κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνίας θα αποκλείεται εφεξής από το Univeral Service Fund. Πρόκειται για το κρατικό ταμείο επιχορηγήσεων 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο υποστηρίζει τη δημιουργία δικτύων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απαγόρευση της πρόσβασης στο ταμείο αναμένεται πως θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους παρόχους τηλεπικοινωνιών σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ. Οι πάροχοι αυτοί αξιοποιούν συνήθως τις επιχορηγήσεις του ταμείου, ώστε να δημιουργήσουν δίκτυα και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε περιοχές με λίγους πελάτες και χαμηλή κερδοφορία.

Φθηνότερος εξοπλισμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιοι πάροχοι χρησιμοποιούν τον κινεζικό εξοπλισμό, καθώς είναι φθηνότερος από αυτόν που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές. Η FCC υποσχέθηκε πως θα εξετάσει πιθανές εναλλακτικές για όσους παρόχους υποχρεωθούν να απεγκαταστήσουν και να αντικαταστήσουν τον κινεζικό εξοπλισμό.

Η απόφαση της FCC ολοκληρώνει μια μακρόχρονη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη Huawei και τη ZTE από τα εθνικά δίκτυα τηλεπικοινωνίας. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση Τραμπ επιδόθηκε τους τελευταίους 18 μήνες σε μια εκστρατεία αποκλεισμού της Huawei από τα δίκτυα των εταίρων της. Μολονότι πολλές χώρες, εντέλει, επέτρεψαν τη συμμετοχή της Huawei στη δημιουργία δικτύου 5G, ορισμένες, μεταξύ αυτών η Αυστραλία και η Ιαπωνία, υπέκυψαν στις πιέσεις και έκριναν ότι ο εξοπλισμός της είναι επικίνδυνος. Η Ινδία επίσης εξετάζει τον αποκλεισμό της Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία 5G υπόσχεται ταχύτητα έως και 100 φορές μεγαλύτερη από τα δίκτυα της προηγούμενης γενιάς (4G) και πρόκειται για μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά.

Κατασκοπεία

Η Ουάσιγκτον και άλλοι επικριτές των δύο κινεζικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι ο εξοπλισμός τους είναι ευάλωτος σε κυβερνοεπιθέσεις και προειδοποιούν πως το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον εξοπλισμό τους για κατασκοπεία. «Και οι δύο εταιρείες διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και με το κινεζικό στρατιωτικό σύστημα.

Επίσης και οι δύο εταιρείες υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό στον κινεζικό νόμο, ο οποίος τους υποχρεώνει να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών της χώρας», σχολίασε ο κ. Πάι, δικαιολογώντας την απόφαση της επιτροπής. Ο πρόεδρος της FCC αναφερόταν σε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία υποχρεώνει κάθε κινεζική επιχείρηση να παραδώσει ευαίσθητα στοιχεία, εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Η Huawei έχει δηλώσει επανειλημμένως πως ο εξοπλισμός της είναι ασφαλής, ενώ έπειτα από την ομόφωνη απόφαση του Νοεμβρίου τόνισε πως η FCC έχει παρερμηνεύσει τον σκοπό του συγκεκριμένου νόμου. Η κινεζική εταιρεία έχει επίσης τονίσει πως δεν θα παρέδιδε ποτέ στοιχεία στο Πεκίνο. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στο κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να εκμεταλλευθεί τις ευαισθησίες του δικτύου και να θέσει σε κίνδυνο τις θεμελιώδους σημασίας υποδομές τηλεπικοινωνιών», τόνισε αυτή την εβδομάδα ο κ. Πάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή