Συμβιβασμός εντός Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συμβιβασμός εντός Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την επόμενη εβδομάδα (όπως έχει ήδη γράψει η «Κ») θα παρουσιάσει τη δική του διαπραγματευτική πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η πρόταση Μισέλ θα είναι στο ίδιο ύψος με αυτήν της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ), χωρίς να διασαφηνίζεται αν θα προβλέπει την ίδια αναλογία (2 προς 1) επιχορηγήσεων προς δάνεια. Σχετικά με την κλείδα κατανομής των πόρων, που έχει υπάρξει αντικείμενο κριτικής από πολλά κράτη-μέλη, ο κ. Μισέλ θα προτείνει να ισχύσουν για το 70% των πόρων τα κριτήρια της Κομισιόν (ΑΕΠ, εισόδημα κατά κεφαλήν και ανεργία κατά την περίοδο 2015-9) και για το υπόλοιπο 30% κριτήρια που θα συνδέονται με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις οικονομίες των κρατών-μελών κατά την επόμενη διετία.

Για το ΠΔΠ, η πρόταση Μισέλ θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου τον Φεβρουάριο (που ήταν 1,094 τρισ. ευρώ). Η πρόταση θα διατηρεί τους διορθωτικούς μηχανισμούς (rebates) για τους «καθαρούς συνεισφορείς» στον προϋπολογισμό (βασικό αίτημα χωρών όπως οι «φειδωλοί 4»). Σημειώνεται ότι η Δανία (μία εκ των φειδωλών) έχει θέσει ανώτατο όριο το 1,05 τρισ. και η Ολλανδία το 1,04 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Μισέλ ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του με τους ηγέτες των «27» και ενημέρωσε την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) των κρατών-μελών για το θέμα. Σύμφωνα με τον ίδιο κοινοτικό αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου θεωρεί ότι υπάρχει πρόθεση εξεύρεσης συμβιβασμού μέσα στον Ιούλιο.

Σε δικό του μήνυμα χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιτευχθεί  μια «φιλόδοξη» συμφωνία στις 18 Ιουλίου. Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart COVID-19 Management Group (χώρες που διαχειρίστηκαν επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας), ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, εφόσον φαίνεται ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε», αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για «τεράστια χρονική πίεση» όσον αφορά το κλείσιμο της συμφωνίας, καθώς «κάθε ημέρα μετράει». Εξέφρασε αισιοδοξία ωστόσο, καθώς «όλοι συμφωνούν στη γενική αρχιτεκτονική» του Ταμείου Ανάκαμψης – την άντληση πόρων στις αγορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διοχέτευσή τους κυρίως μέσω των προγραμμάτων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της χθες, επιβεβαίωσε ότι προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, την κ. Μέρκελ, ως καγκελάριο της προεδρεύουσας χώρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τον κ. Μισέλ σε σύσκεψη στις 8 Ιουλίου «για να κάνουμε απολογισμό τής έως τώρα προόδου και να προετοιμάσουμε τις επικείμενες εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εκτίμησε ότι το κλειδί για τη συμφωνία θα είναι το ζήτημα της αιρεσιμότητας – τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα υποβάλουν οι χώρες για να λάβουν τους πόρους του Ταμείου και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην έγκριση των προγραμμάτων αυτών.

Επενδύσεις 514 δισ. ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI, γνωστό και ως σχέδιο Γιούνκερ) κινητοποίησε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 514 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. από τον Ιούλιο του 2015, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχε τεθεί ένα εξάμηνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του EFSI εγκρίθηκαν περίπου 1.400 πράξεις με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τους ίδιους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι πράξεις αυτές εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν περίπου 1,4 εκατ. μικρές και μεσαίες εταιρείες.

Το 2017, όταν αποφασίστηκε η διεύρυνση του πακέτου Γιούνκερ, ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να κινητοποιηθούν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, με στόχο να αντιμετωπισθεί το επενδυτικό κενό που είχε προκύψει από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2007- 2008.  Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027 είναι το InvestEU, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το σχέδιο Γιούνκερ.

«Το επενδυτικό σχέδιο της Ευρώπης αποτελεί επιτυχία. Τα τελευταία πέντε χρόνια κατέστησε δυνατή τη χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και σχεδίων, υλοποιώντας τις φιλοδοξίες μας να κάνουμε την Ευρώπη πιο πράσινη, καινοτόμα και δίκαιη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή