Πόσο εύκολη είναι η αποκόμιση κέρδους υπό τις παρούσες συνθήκες

Πόσο εύκολη είναι η αποκόμιση κέρδους υπό τις παρούσες συνθήκες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

E πί σειράν ετών η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων λειτουργούσε υπέρ των μετοχών. Αυτό όμως δείχνει να μην ισχύει πλέον, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος σε μια περίοδο περιορισμένης ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού.

Στο μεγαλύτερο μέρος των δεκαετιών του ’80 και του ’90 οι διαχειριστές κεφαλαίων υποστήριζαν ότι τα χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στις μετοχές, καθώς ωθούσαν υψηλότερα τόσο τα κέρδη των επιχειρήσεων όσο και την αξία των μερισμάτων. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει και πλέον οι μειώσεις των επιτοκίων εκλαμβάνονται κυρίως ως προειδοποιητικά σήματα για αποπληθωριστικές πιέσεις και χρόνιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και αν η αναμενόμενη για το 2002 ανάκαμψη υλοποιηθεί, οι επιχειρήσεις θα πιεστούν ιδιαίτερα για να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βαθμό τέτοιο που να ικανοποιεί τις τρέχουσες αξίες των μετοχών.

Για τον Τζέιμς Μόντιερ, αναλυτή της Dresdner Kleinwort Wasserstein, στο άμεσο μέλλον η σχέση μεταξύ ομολόγων και μετοχών θα διαρραγεί, όπως ακριβώς έγινε στην Ιαπωνία προκειμένου να αντικατοπτρίσει τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για τις χρηματιστηριακές αγορές στις οποίες, παρά την τελευταία απογοητευτική διετία, εξακολουθεί να κυριαρχεί η άποψη ότι οι μετοχές πρέπει να συνοδεύονται από κάποιο επασφάλιστρο κινδύνου έναντι των ομολόγων.

Αν όμως η διάρκεια της χαμηλής ανάπτυξης αποδειχθεί μεγαλύτερη της αναμενόμενης τότε τα ομόλογα και το ρευστό θα ευνοηθούν έναντι των μετοχών και της ακίνητης περιουσίας που θα αποφέρουν σαφώς μικρότερες αποδόσεις. «Σε ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον οι επενδυτές επιθυμούν να διαθέτουν ονομαστικά και όχι πραγματικά περιουσιακά στοιχεία όπως είναι οι μετοχές και τα ακίνητα. Με άλλα λόγια σε περίοδο αποπληθωρισμού προτιμάς να είσαι αποταμιευτής και όχι πιστωτής, συμβαίνει δηλαδή το αντίθετο από την περίοδο πληθωρισμού», τονίζει ο αναλυτής της HSBC Πίτερ Οπενχάιμερ.

Ο κ. Οπενχάιμερ τονίζει ότι στη διάρκεια της bull market του ’90 τα επιτόκια υποχώρησαν και οι μετοχές εκτινάχθηκαν γιατί ήταν μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη περίοδος. Σε αυτή την περίεργη δεκαετία ο πληθωρισμός και τα επιτόκια υποχωρούσαν ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιτάχυνε, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να γίνεται για μια συγκεκριμένη περίοδο αλλά όχι διαρκώς. Στη διάρκεια του ’50 για παράδειγμα τα ομόλογα διαπραγματεύονταν με επασφάλιστρο έναντι των μετοχών σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, γιατί τότε οι επενδυτές αναζητούσαν τη σταθερή απόδοση και δεν κυνηγούσαν τα υψηλά κέρδη.

Αν σήμερα τα χαμηλά επιτόκια δείχνουν την ύπαρξη αποπληθωριστικών πιέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, τότε οι επιχειρήσεις θα συναντήσουν σοβαρές δυσκολίες στο να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Βασικός στόχος πολλών επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους θα είναι η διαφύλαξη των κερδών τους από τη στιγμή που δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του κόστους εις βάρος των πρόσθετων εσόδων. Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να αποκλειστεί και η μεταφορά της παραγωγής σε χώρες με φθηνότερο παραγωγικό κόστος, όπως είναι οι αναδυόμενες αγορές.

Επίσης, σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης τα επιχειρηματικά ομόλογα μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις μετοχές. Ομως, οι εταιρείες που δανείζονται υπέρογκα ποσά με την προοπτική της ανάκαμψης και της ευκολότερης αποπληρωμής είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ηδη, αρκετές εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωση των χρεών τους, με τη Vivendi να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Θεωρείται βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον οι εταιρείες με χαμηλά χρέη θα μπορούν να δανειστούν με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας οι επενδυτές θα θυσιάζουν την απόδοση στο βωμό της ασφάλειας, κοιτώντας σε επιχειρηματικά ομόλογα υψηλής ποιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT