Εχασε 164,7 δισ. δολ. το συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας

Εχασε 164,7 δισ. δολ. το συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδο-ρεκόρ ανήλθαν οι απώλειες του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου παγκοσμίως, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Το επενδυτικό ταμείο της Ιαπωνίας σημείωσε απώλειες ύψους 11% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 164,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ταμείου.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει από το 2008, όταν ξεκίνησε να κρατάει σχετικά αρχεία. Η υποχώρηση της αξίας του ταμείου οφείλεται ιδίως στα ξένα κεφάλαια, τα οποία είχαν τις χειρότερες αποδόσεις το πρώτο τρίμηνο. Η αξία των περιουσιακών του στοιχείων υποχώρησε περίπου στο 1,4 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα, οι απώλειες εξάλειψαν τα κέρδη του ταμείου για το τρέχον δημοσιονομικό έτος. «Η υποχώρηση των εγχώριων και των ξένων μετοχών οδήγησε σε αρνητική απόδοση για το δημοσιονομικό έτος», δήλωσε ο Μασατάκα Μιγιαζόνο, πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου. «Και οι δύο αγορές είχαν πολύ καλές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του 2019, παρά τις πιέσεις από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το τρέχον χρηματοφυλάκιο είναι εκτεθειμένο στην κινητικότητα των αγορών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Ναόκι Φουτζιβάρα της Shinkin Asset Management, o οποίος τόνισε πως οι απώλειες ήταν αναμενόμενες. Ο ίδιος όμως προέβλεψε πως το ταμείο θα μπορέσει να ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς οι αγορές έχουν ανακάμψει από τον Μάρτιο. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα παραμείνει για τα επόμενα δύο χρόνια. Επομένως, ίσως είναι αποδεκτό για τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου το ταμείο θα πρέπει να διορθώσει την κατανομή των κεφαλαίων του», τόνισε ο ίδιος.

Μόλις λίγους μήνες πριν, το επενδυτικό ταμείο της Ιαπωνίας είχε προχωρήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση, κατανέμοντας διαφορετικά τα περιουσιακά του στοιχεία, ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο σε αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, προχώρησε σε αλλαγές των υψηλόβαθμων στελεχών του. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι απώλειες ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτικές αναταραχές, καθώς η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί βασική ανησυχία για δεκάδες εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας. Το επενδυτικό ταμείο δεν ανακοίνωσε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Οφείλει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα των αγορών και να βασιστεί στις υποσχέσεις σχετικά με διοχέτευση επιπλέον στήριξης. Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με επέλαση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας έχουν ήδη επιβραδύνει την ανάκαμψη των διεθνών αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή