Σε ισχυρούς ομίλους των ΗΠΑ πήγαν δάνεια για μικρές οικογενειακές εταιρείες

Σε ισχυρούς ομίλους των ΗΠΑ πήγαν δάνεια για μικρές οικογενειακές εταιρείες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέτυχε πράγματι να περιφρουρήσει 51,1 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, όμως τα κεφάλαια δεν χρηματοδότησαν μόνο μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπως προβλεπόταν. Ενα τμήμα τους κατέληξε και στις τσέπες ισχυρών επιχειρήσεων με πολιτικές διασυνδέσεις. Ο λόγος για το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων (ΡΡΡ) που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εν τω μέσω της πανδημίας και υπό μεγάλη πίεση αναγκάστηκε να αποκαλύψει πλέον πού διοχετεύθηκαν κεφάλαια ύψους 660 δισ. δολαρίων.

Η σχετική ανακοίνωση προσφέρει μεν μια γενική ενημέρωση για το πού κατέληξαν τα κεφάλαια του προγράμματος, αλλά χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα το ύψος του δανείου που έλαβε κάθε επιχείρηση. Αρκείται απλώς να κατατάξει τα δάνεια σε πέντε κατηγορίες αναλόγως του ύψους τους, με τουλάχιστον 4.800 από αυτά να εντάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία καθώς αφορούν ποσά κυμαινόμενα από 5 έως 10 εκατομμύρια δολάρια. Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα των Reuters, Bloomberg και New York Times, ένα μέρος από τα 521,4 δισ. δολάρια που έχουν ήδη διατεθεί από το εν λόγω πρόγραμμα κατέληξε να χρηματοδοτήσει και ισχυρές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και εταιρείες ενός εκ των δικηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ ή εταιρείες των χορηγών του, καθώς και ακριβά ιδιωτικά σχολεία, στα οποία φοιτούν τα παιδιά της αμερικανικής ελίτ.

Το εν λόγω πρόγραμμα προοριζόταν για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων μέσω δανείων της τάξης των 150.000 δολαρίων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, το 86,5% των δανείων αφορούσε μικρότερα ποσά. Οπως, όμως, επισημαίνει το Reuters, επιχειρήσεις με πολιτικές διασυνδέσεις έλαβαν από το εν λόγω πρόγραμμα δάνεια ύψους 5 έως 10 εκατομμύρια δολαρίων. Ανάμεσά τους εταιρείες που λειτουργούν ως λόμπι, ως ομάδες πίεσης δηλαδή, για θέματα πολιτικής όπως, για παράδειγμα, οι Wiley Rein LLP και APCO Worldwide, αλλά και η εταιρεία νομικών Kasowitz Benson Torres LLP που έχει εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ντόναλντ Τραμπ. Η συγκεκριμένη εταιρεία υποστήριξε ότι με τη φθηνή πίστωση που έλαβε από το πρόγραμμα κατάφερε να διατηρήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας χωρίς καν να μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της όταν είχε ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα και στις ΗΠΑ και είχαν κλείσει τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, αλλά και τα δικά της γραφεία.

Και βέβαια, ο κατάλογος των πλούσιων και ισχυρών επιχειρήσεων που πήραν δάνεια από το πρόγραμμα δεν τελειώνει εδώ, αλλά επεκτείνεται στους πλέον προνομιούχους και διάσημους της υπερδύναμης. Ανάμεσά τους το ιδιωτικό σχολείο Sidwell Friends School, που έλαβε δάνεια ύψους έως 10 εκατ. δολαρίων. Το εν λόγω σχολείο αποτελεί είδος κλειστής λέσχης για τα παιδιά των πλούσιων και ισχυρών, και σε αυτό πήγαν οι κόρες του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Αντίστοιχα δάνεια από το επίμαχο πρόγραμμα έλαβε και το σχολείο Saint Ann’s School στο Μπρούκλιν, που χρεώνει δίδακτρα ύψους άνω των 50.000 δολαρίων τον χρόνο και στο οποίο φοιτούν τα παιδιά διασημοτήτων και διευθυντών μεγάλων επενδυτικών εταιρειών.

Ομοίως δάνεια ύψους 2 έως 5 εκατ. δολαρίων έλαβε η εταιρεία ΜΜΕ Newsmax Media του μεγιστάνα Κρίστοφερ Ρούντι, γνωστού οπαδού και χορηγού του Ντόναλντ Τραμπ.  Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, η Newsmax Media αρκέστηκε μόνον να απαντήσει πως ήταν επιλέξιμη για το πρόγραμμα. Απέφυγε, ωστόσο, να επεκταθεί επί του θέματος, ενώ άλλες επιχειρήσεις όπως και τα ακριβά σχολεία της αμερικανικής ελίτ δεν έδωσαν κάποια απάντηση. Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές τράπεζες έχουν χορηγήσει στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος δάνεια 4,9 εκατ. με μέσον όρο 107.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή