Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που η πανδημία υποχωρήσει και τεθεί υπό έλεγχο παγκοσμίως, η ανεργία στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ θα αυξηθεί περαιτέρω, φτάνοντας το 9,4% το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Θα υπερβεί, εν ολίγοις, κάθε προηγούμενη εκτίναξή της μετά τη Μεγάλη Υφεση. Στη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη προέβη χθες ο ΟΟΣΑ, που παράλληλα προεξοφλεί ότι η απασχόληση στις χώρες-μέλη του θα παραμείνει φέτος μειωμένη τουλάχιστον κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Προβλέπει επίσης ότι μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους η απασχόληση θα βρίσκεται ακόμη κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Οπως τόνισε ο Στέφανο Σκαρπέτα, διευθυντής του τομέα απασχόλησης στον διεθνή οργανισμό, «μόλις σε τρεις μήνες ο νέος κορωνοϊός διέγραψε όση αύξηση της απασχόλησης είχε σημειωθεί την τελευταία δεκαετία».
Σύμφωνα, πάντως, με τον ΟΟΣΑ, είναι καιρός να αρχίσουν οι κυβερνήσεις να ανακαλούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης θέσεων εργασίας και μισθών, προκειμένου να αρχίσουν να προσαρμόζονται οι αγορές εργασίας στη νέα μορφή που παίρνει η παγκόσμια οικονομία. «Πρέπει να επιτρέψουμε κάποια κινητικότητα στην αγορά εργασίας», τόνισε ο κ. Σκαρπέτα, ο οποίος επισήμανε πως ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον βραχυπρόθεσμα βιώσιμες, γι’ αυτό και το προσωπικό τους πρέπει να έχει τη δυνατότητα να στραφεί σε άλλη δραστηριότητα.
Ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει πως στους τομείς στους οποίους έχει ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους που είχαν τα προγράμματα επιδότησης μισθών. Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις, πρέπει να στοχεύσουν σαφώς στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο με τις επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές. Παράλληλα, όμως, πρέπει να προσφέρουν νέα στήριξη για να διευκολύνουν την ένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας και να ενθαρρύνουν τις νέες προσλήψεις. Σύμφωνα, πάντα, με τον ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις πρέπει, μεταξύ άλλων, να προσφέρουν προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, να βοηθήσουν τους νέους στην αναζήτηση εργασίας και να προωθήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και καλλιέργειας δεξιοτήτων. Πρέπει επίσης να προσφέρουν στις επιχειρήσεις οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις προσλήψεις νέων ανθρώπων.
Σημειωτέον ότι ο κ. Σκαρπέτα έκανε ειδική αν και έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη δημόσια διαμάχη ως προς το κατά πόσον πρέπει να παραταθεί ο χρόνος χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας. Οπως τόνισε, «ορισμένες χώρες πρέπει να παρατείνουν τη διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας, προκειμένου να μη βιαστούν οι άνεργοι να δεχθούν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας». Και προσέθεσε πως «θα χρειαστεί μια τέτοια παράταση πολύ περισσότερο στις περιπτώσεις χωρών που πλήττονται από δεύτερο κύμα της πανδημίας και αναγκάζονται να αναστείλουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα».