H Αργεντινή, οι ξένοι και το ταγκό της κρίσης

H Αργεντινή, οι ξένοι και το ταγκό της κρίσης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώντας κανείς στον διεθνή χρηματοοικονομικό Τύπο τις δραματικές εξελίξεις στην Αργεντινή, κατακλύζεται από τις επικρίσεις και τη δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς της, από τις αυστηρές υποδείξεις προς τη νέα κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη προστατευτικών ή λαϊκιστικών μέτρων. Βέβαιο είναι ωστόσο ότι η δεινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που έπληξε τη χώρα αυτή, δεν προήλθε από τα όποια σφάλματα και τις αδυναμίες στην εσωτερική της οικονομική πολιτική, αλλά από εξωτερικές εξελίξεις εντελώς έξω από τον έλεγχό της, στις οποίες δεν μπορούσε να αμυνθεί. Ακολουθούσε άλλωστε πιστά τις συστάσεις για νομισματική και δημοσιονομική αυστηρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως υποδειγματικός μαθητής επί μία δεκαετία, αφότου κλείδωσε το εθνικό της νόμισμα, το πέσο, με το δολάριο.

Σποραδικά θα συναντήσει κανείς και άρθρα επικριτών της πολιτικής του ΔΝΤ και των ΗΠΑ απέναντι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που θεωρούν την κατάρρευση της Αργεντινής μια καλή αφορμή για να επιβεβαιώσουν πάγιες κριτικές απόψεις, απέχοντας όμως από το να διαγράψουν μια προοπτική διεξόδου στις υφιστάμενες συνθήκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει έτσι η προσπάθεια του καθηγητή εφαρμοσμένης οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Βαλένσια, Αουρέλιο Μαρτίνεζ Εστίβεζ, να περιγράψει το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Αργεντινή, να εξηγήσει τα αίτια της κρίσης -τη ραγδαία απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της συνεχούς ανατίμησης του δολαρίου και της υποτίμησης στη Βραζιλία το 1999- και την ακαταλληλότητα των «ορθόδοξων» υποδείξεων που πάσχιζε να ακολουθήσει τα τρία τελευταία χρόνια, βυθισμένη στην ύφεση και να διερευνήσει τις σημερινές δυνατότητες εξόδου από την κρίση. Αναγκαία είναι η υπενθύμιση ότι υπάρχουν όρια αντοχής μιας κοινωνίας σε μέτρα που επιδεινώνουν τη φτώχεια και την απελπισία, κάτι που έδειξε να λαμβάνει ως αφετηρία στο πρόγραμμα που ανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Χόρχε Ρέμες Λενίκοφ. Και αναγκαία είναι επίσης η υπογράμμιση ότι θα απαιτηθεί μεγάλη εξωτερική στήριξη και βοήθεια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να διαφοροποιήσει το κόστος τής εξόδου από την κρίση υπέρ των ασθενέστερων στη χώρα, που ήδη έχουν υποστεί δραματική συμπίεση των εισοδημάτων τους, για παράδειγμα με την προστασία των μικρών αποταμιεύσεων μέχρι 100.000 δολάρια από την υποτίμηση, έχει ανησυχήσει τις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις και τράπεζες που είναι εγκατεστημένες εκεί και τις κυβερνήσεις τους. Η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Αργεντινή είναι η Ισπανία, που συμπίπτει να έχει αυτό το εξάμηνο και την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Μπουένος Αϊρες την περασμένη Κυριακή δεν έχουν σχολιασθεί ακόμα επίσημα, αλλά στην πρώτη του συνέντευξη ως προεδρεύων στην Ε.Ε. ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προειδοποίησε την κυβέρνηση Ντουάλντε να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει το πρόγραμμά της με τους οικονομικούς φορείς και τους διεθνείς οργανισμούς και να μην προχωρήσει σε πολιτικές που θα θίξουν τους ξένους επενδυτές, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είπε ότι θα αποτελούσε τραγωδία αν η χώρα επέστρεφε στον προστατευτισμό. Και ο υπουργός Εμπορίου της Ισπανίας συνιστούσε τον σεβασμό των συμφερόντων των ξένων επενδυτών, ενώ από τη Δευτέρα βρίσκεται στο Μπουένος Αϊρες αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο μεταξύ, ήδη την Τετάρτη καταγράφονταν αυξήσεις της τάξης του 50% στις τιμές βασικών ειδών διατροφής (ψωμί, γαλακτοκομικά), την ώρα που στις μεγάλες εγχώριες εφημερίδες φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι απόψεις ότι η Αργεντινή δεν έχει λόγο να δεχθεί να της υπαγορεύσουν τα ξένα συμφέροντα την πολιτική της, καθώς έχει αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων και ενέργειας. Η ισορροπία που έχει να κρατήσει η κυβέρνηση Ντουάλτε διαγράφεται πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη.

Πιο μακροπρόθεσμα, ενδιαφέρουσα είναι, τέλος, η ιδέα που προτείνει ο Μαρτίνεζ, για μια νομισματική ένωση ευρωπαϊκού τύπου στη Mercosur, την κοινή αγορά των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT