Οι Βρετανοί καταναλωτές ενδέχεται να βγουν ζημιωμένοι από την «κόκκινη κάρτα» της κυβέρνησης προς την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον αποφασίσει πλήρη αποκλεισμό του εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας για τα ταχύτατα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), τότε οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών BT και Vodafone ενδέχεται να υποχρεωθούν σε δαπάνες άνω του 1 δισεκατομμυρίου στερλινών προκειμένου να απεγκαταστήσουν και να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό της Huawei που έχουν ήδη αξιοποιήσει. Ο λογαριασμός για μια τέτοια αιφνίδια μεταβολή θα καταλήξει στα χέρια των φορολογουμένων.
Εχουν αλλάξει δύο πράγματα από τον Ιανουάριο, όταν ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Huawei μπορεί να αποκτήσει μερίδιο έως και 35% στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, χωρίς να έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα κομμάτια του δικτύου. Πρώτον, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκτραχυνθεί, εξαιτίας του νόμου εθνικής ασφαλείας που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ. Επιπλέον, οι αμερικανικοί δασμοί, οι οποίοι αποκόπτουν την πρόσβαση της Huawei σε μικροτσίπ τελευταίας τεχνολογίας, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της εταιρείας.
Το ζήτημα των αμερικανικών δασμών έχει προσφέρει στον Τζόνσον μια αφορμή τεχνικής φύσεως, ώστε να επανεξετάσει μια πολύπλοκη πολιτική απόφαση. Στην περίπτωση που η Huawei ξεκινήσει να κατασκευάζει τον δικό της εξοπλισμό, ώστε να αντικαταστήσει τα τσιπ που βασίζονταν σε αμερικανική τεχνολογία, θα είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν θα έχουν την ίδια ποιότητα. Αυτό δυσκολεύει επίσης τις προβλέψεις των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, οι οποίες προσπαθούν να εκτιμήσουν εάν θα μπορούσε το Πεκίνο να εκμεταλλευτεί τον εξοπλισμό της εταιρείας για κατασκοπεία – κάτι το οποίο η Huawei έχει διαψεύσει επανειλημμένως.
Ωστόσο, ο πλήρης αποκλεισμός της Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς διογκώνει το κόστος. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιούν ήδη τον εξοπλισμό τέταρτης γενιάς (4G) θα πρέπει να τον αντικαταστήσουν, καθώς ο νέος εξοπλισμός των ανταγωνιστικών εταιρειών Nokia και Ericsson δεν θα λειτουργεί στο υφιστάμενο δίκτυο της Huawei. Μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, τον Ιανουάριο, για περιορισμό της κινεζικής εταιρείας στο 35% της αγοράς, η BT ξόδεψε 500 εκατομμύρια στερλίνες προκειμένου να μειώσει τις 12.000 κεραίες 4G της Huawei στις επιτρεπόμενες 6.600 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αναλογικά αυτό σημαίνει ότι η απομάκρυνση όλου του εξοπλισμού της Huawei θα της κοστίσει επιπλέον 620 εκατομμύρια λίρες. Αντιστοίχως, το κόστος της ανταγωνιστικής εταιρείας Vodafone θα ανέλθει σε 560 εκατομμύρια λίρες.
Εάν η βρετανική κυβέρνηση κάνει πράγματι στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα της Huawei, τότε οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα έχουν έναν καλό λόγο να απαιτήσουν αποζημίωση. Η μία επιλογή θα ήταν η μείωση του κόστους, πληρώνοντας λιγότερο για το φάσμα των δικτύων πέμπτης γενιάς στους επόμενους διαγωνισμούς. Αυτό, βέβαια, θα μείωνε και τα έσοδα της κυβέρνησης.
Εναλλακτικά, ο πρωθυπουργός της χώρας θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παρατείνοντας την προθεσμία δημιουργίας των δικτύων, ενδεχομένως έως το 2029. Μέχρι τότε, ούτως ή άλλως, ο εξοπλισμός της Huawei θα θεωρείται παλιός. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, το επιχείρημα ότι η κινεζική εταιρεία θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια θα έχανε την αξία του. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο βρετανικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το κόστος.