Πτώχευσε ο οίκος Brooks Brothers που έντυσε 40 προέδρους των ΗΠΑ

Πτώχευσε ο οίκος Brooks Brothers που έντυσε 40 προέδρους των ΗΠΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον μακρύ κατάλογο των αμερικανικών επιχειρήσεων που πτώχευσαν, εν μέρει τουλάχιστον εξαιτίας της πανδημίας, προστέθηκε χθες ένας ιστορικός οίκος ανδρικού ρουχισμού. Ο ηλικίας άνω των δύο αιώνων οίκος Brooks Brothers, φημισμένος γιατί έντυσε 40 προέδρους των ΗΠΑ, προσέφυγε χθες στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα ζητώντας προστασία από τους πιστωτές του. Εξακολουθεί, πάντως, να αναζητεί αγοραστή, αλλά η αίτηση πτώχευσης σημαίνει πως κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας των 4.025 υπαλλήλων που απασχολεί η εταιρεία σε διάφορες χώρες.

Ο εν λόγω οίκος ανδρικής μόδας με τα τουλάχιστον 200 υποκαταστήματα στη Βόρεια Αμερική και συνολικά 500 ανά τον κόσμο είχε πέρυσι πωλήσεις ύψους 991 εκατ. δολαρίων. Με την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, όμως, αναγκάστηκε να ακολουθήσει τη μοίρα άλλων αμερικανικών εταιρειών ειδών ένδυσης όπως οι Neiman Marcus, J.C. Penney και J. Crew. Προτού προσφύγει πάντως στο άρθρο 11, είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει 51 καταστήματά του επικαλούμενος τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Ιταλός βιομήχανος Κλάουντιο ντελ Βέκιο, γιος του Λεονάρντο ντελ Βέκιο, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας οπτικών Luxottica, έχει αγοράσει τη φίρμα από το 2001. Δεδομένου, όμως, του νέου πλήγματος που δέχθηκε από την πανδημία, ο Κλάουντιο ντελ Βέκιο έχει από τον Μάιο αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πτώχευσης της εταιρείας στο πλαίσιο συνέντευξής του στους New York Times. Η πανδημία υπήρξε απλώς η χαριστική βολή για την εταιρεία, καθώς η Brooks Brothers κατέγραφε συνεχή πτώση πωλήσεων επί χρόνια, αφού η πελατεία της στρεφόταν όλο και περισσότερο σε φίρμες με πολύ πιο καθημερινό ρουχισμό όπως και στις εταιρείες που πουλούν online. Σημειωτέον, είχε ιδρυθεί το 1818 στη Νέα Υόρκη, όπου και διατηρούσε την έδρα της. Η συνεχής πτώση των πωλήσεων και των κερδών της εταιρείας κατέστησε δυσβάσταχτα τα έξοδα για τα ενοίκια των καταστημάτων της, ενώ η πανδημία και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας υπονόμευσαν τη δια-δικασία πώλησής της, που είχε αρχίσει από το περασμένο έτος.

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει χωρίς αγοραστή η Brooks Brothers, το Δ.Σ. της οποίας όπως και τα ηγετικά στελέχη της και οι οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοί της αναζητούσαν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο λύσεις για να διασφαλίσουν τη μελλοντική λειτουργία της. Ανάμεσά τους και η προοπτική πώλησής της.

Η εταιρεία είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επίδοξων αγοραστών όπως, για παράδειγμα, η Authtentic Brands. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές της εταιρείας που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι περισσότεροι από τους επίδοξους αγοραστές είχαν εκφράσει την επιθυμία να την αγοράσουν αφότου μειωθεί ο αριθμός των υποκαταστημάτων της. Ως εκ τούτου, από τις αρχές Απριλίου η εταιρεία διερευνούσε ποια από τα καταστήματά της στη Βόρεια Αμερική θα ήταν καλύτερα να κλείσει.

Είχε ήδη αρχίσει να κλείνει ορισμένα καταστήματα και μετέφερε τα αποθέματά τους από τις αποθήκες τους σε κέντρα διανομής. Μέχρι τις 15 Αυγούστου σκοπεύει να έχει διακόψει την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρεί στη Μασαχουσέτη, στη Βόρεια Καρολίνα και στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τα εργοστάσια που αντιπροσωπεύουν το 7% των προϊόντων της και στα οποία παράγονται τα φημισμένα ανδρικά κοστούμια, οι γραβάτες και ορισμένα πουκάμισα του οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή