Δωρεές 2,9 δισ. από τον Γουόρεν Μπάφετ

Δωρεές 2,9 δισ. από τον Γουόρεν Μπάφετ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δωρεές αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων προέβη το τελευταίο έτος ο Αμερικανός επιχειρηματίας και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπαφετ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του. Από το 2006 ο Μπάφετ, ο οποίος δημιούργησε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία γύρω από την εταιρεία συμμετοχών Berkshire Hathaway, είχε υποσχεθεί ότι θα παραχωρεί κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του από την εταιρεία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τελικά πως θα δωρίσει το 99% της περιουσίας του.

Συνολικά το τελευταίο έτος παραχώρησε 15,9 εκατομμύρια μετοχές της Berkshire Hathaway, των οποίων η αξία εκτιμάται πως ανέρχεται σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το 2006, οι δωρεές του αγγίζουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Ενα μεγάλο μέρος των φιλανθρωπικών συνεισφορών του –και συγκεκριμένα περίπου τα τέσσερα πέμπτα αυτών– καταλήγει στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation. Το υπόλοιπο μέρος των δωρεών διοχετεύεται στο Susan Thompson Buffet Foundation, το οποίο είχε ιδρύσει η γυναίκα του, καθώς και στα Howard G Buffet Foundation, Sherwood Foundation και NoVo Foundation, τα οποία διοικούν τα τρία παιδιά του, ο Χάουαρντ, η Σούζαν και ο Πίτερ Μπάφετ. Βέβαια, ένα μέρος της περιουσίας του καταλήγει και σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Οι δωρεές του Μπάφετ στο Bill and Melinda Gates Foundation, καθώς και στα υπόλοιπα ιδρύματα των μελών της οικογένειάς του, αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.

Ακόμα και μετά τη φετινή συνεισφορά του στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ, γνωστού και ως «σοφού της Ομάχα», περιλαμβάνει 248.734 μετοχές κατηγορίας Α (ανώτατης επενδυτικής βαθμίδας), των οποίων η αξία ανέρχεται σε περίπου 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, προτού αρχίσει να διοχετεύει τα μερίδιά του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ο Αμερικανός επιχειρηματίας κατείχε 474.998 μετοχές της Berkshire Hathaway. Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η αξία αυτών των μετοχών θα ανερχόταν σε περίπου 129 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Η μεγαλύτερη ετήσια φιλανθρωπική συνεισφορά του Μπάφετ ήταν το 2018, όταν είχε διοχετεύσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.

Ο Γουόρεν Μπάφετ παραμένει ο τέταρτος πλουσιότερος άνδρας σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes. Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 180,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως η Berkshire Hathaway του Μπάφετ επένδυσε για πρώτη φορά στην Amazon μόλις στις αρχές του 2019.

Ο Μπάφετ δέχεται συχνά κριτική για τις φιλανθρωπικές συνεισφορές του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι προβαίνει σε αυτές μόνο για να μειώσει τη φορολογία του. Σύμφωνα με το CNBC, φέτος ο ίδιος ο επιχειρηματίας κοινοποίησε τις φοροελαφρύνσεις που δικαιούται λόγω των δωρεών του. Συνολικά, βάσει των ελαφρύνσεων που δέχεται στην κρατική φορολογία και στη φορολογία της πολιτείας της Νεμπράσκα, η φορολογία εισοδήματός του έχει μειωθεί κατά περίπου 43 σεντ του δολαρίου ανά 1.000 δολάρια που δωρίζει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στα στοιχεία αυτά συνυπολογίζονται οι προβλέψεις για ολόκληρο το 2020 και περιλαμβάνουν συνολικά τις δωρεές που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή