Πρόσθετα μέτρα 33 δισ. για την ενίσχυση της απασχόλησης στη Βρετανία

Πρόσθετα μέτρα 33 δισ. για την ενίσχυση της απασχόλησης στη Βρετανία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα αξίας 33 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη βρετανική αγορά εργασίας και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ. Μία εβδομάδα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ο Σουνάκ διευκρίνισε τις λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας και για την έξοδό της από την κρίση του κορωνοϊού.

Επίκεντρο των μέτρων θα είναι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας και ιδίως η εύρεση δουλειάς από νέους κάτω των 25 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εργοδότες θα λαμβάνουν 1.000 στερλίνες (περίπου 1.110 ευρώ) για κάθε επαναπρόσληψη εργαζομένου που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα υπό το κρατικό πρόγραμμα. Σημειώνεται πως το κρατικό πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων λήγει τον Οκτώβριο και συνεπώς η ενίσχυση των εργοδοτών θα ξεκινήσει μετά την καταληκτική ημερομηνία του. Δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα στηρίζει περισσότερους από 9 εκατομμύρια υπαλλήλους, το κόστος των νέων μέτρων θα υπερβαίνει τα 9 δισ. στερλίνες, που ισοδυναμεί σχεδόν με 10 δισ. ευρώ. «Θέλω κάθε άτομο σε αυτό το Κοινοβούλιο και στη χώρα να ξέρει πως δεν θα αποδεχθώ ποτέ ότι η ανεργία είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα», τόνισε ο Σουνάκ χθες ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου. Βάσει του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, 2 δισ. στερλίνες, δηλαδή περίπου 2,2 δισ. ευρώ, θα διοχετευθούν σε εξάμηνα προγράμματα εργασίας και πρακτικών για νέους ηλικίας από 16 έως 24 ετών.

Εκτός αυτού, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως ο ΦΠΑ των επιχειρήσεων στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού θα μειωθεί από 20% στο 5% για έξι μήνες. Η μείωση οφείλεται, βέβαια, στην πανδημία, η οποία γονάτισε τις εταιρείες των εν λόγω κλάδων.

Επιπλέον, ο Σουνάκ ανακοίνωσε εκπτώσεις για τους καταναλωτές που επιλέγουν να τρώνε έξω σε εστιατόρια της χώρας. Συγκεκριμένα, ολόκληρο τον Αύγουστο από Δευτέρα έως Τετάρτη κάθε πελάτης εστιατορίου θα δικαιούται έκπτωση έως και 10 στερλίνες (περίπου 11 ευρώ). Οι απώλειες των επιχειρήσεων θα καλύπτονται εκ των υστέρων από την κυβέρνηση με σχετικό αίτημα. «Πρέπει να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη σε αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να γνωρίζουν ότι εάν ανοίξουν, επενδύσουν στη διατήρηση της ασφάλειας στους χώρους τους και προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους, τότε η ζήτηση θα είναι εκεί και μάλιστα σύντομα», επισήμανε χθες ο Σουνάκ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, περίπου 3,3 δισ. ευρώ θα δρομολογηθούν για τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών σε σπίτια και δημόσια κτίρια. Μέσω του μέτρου αυτού, πρόκειται να διατηρηθούν ή να δημιουργηθούν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Επίσης, ο Σουνάκ κοινοποίησε την αύξηση του ανώτατου ορίου για τον φόρο αγοράς ακίνητης περιουσίας από 125.000 λίρες σε 500.000 λίρες. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου του επόμενου έτους.

Τα περιοριστικά μέτρα για την καταστολή της μετάδοσης του κορωνοϊού έχουν αρθεί στη Βρετανία εδώ και τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, η ζήτηση στα καταστήματα λιανικής εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα έχει υποχωρήσει κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οπως και οι δαπάνες σε επιχειρήσεις φιλοξενίας και ψυχαγωγίας έχουν υποχωρήσει κατά 50%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η βρετανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση 10% φέτος. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Σουνάκ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την επίπτωση του Brexit στη βρετανική οικονομία. Ωστόσο, έχει καθυστερήσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τις οποίες θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή