Υποχώρησε ο Γ. Μπάφετ στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους

Υποχώρησε ο Γ. Μπάφετ στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έξι από τους επτά πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη οφείλουν τον πλούτο τους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Οχι όμως ο επιχειρηματίας και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, που μέχρι και τον περασμένο μήνα καταλάμβανε την πέμπτη θέση στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, αλλά τελευταία διολίσθησε στην όγδοη θέση.

Και ο λόγος, βέβαια, δεν είναι άλλος από τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια που αφαιρέθηκαν φέτος από την περιουσία του, καθώς τόση είναι η αξία των δωρεών στις οποίες προέβη στη διάρκεια του έτους.

Σήμερα η περιουσία του 90χρονου επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή, γνωστού και ως «σοφού της Ομάχα», ανέρχεται σε 68,6 δισ. δολάρια, που επαρκούν για να του διασφαλίσουν την όγδοη θέση.

Στην κορυφή

Στην πρώτη θέση μεταξύ των βαθύπλουτων του κόσμου, και ασφαλώς από τον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας, βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος φέτος αύξησε τον πλούτο του κατά 68 δισ. δολάρια. Εκείνοι, όμως, που εκτόπισαν τον Μπάφετ από την πέμπτη θέση ήταν προ ολίγων εβδομάδων ο Στιβ Μπάλμερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, και μόλις αυτή την εβδομάδα οι συνιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι μεταβολές αυτές στην ιεραρχία των βαθύπλουτων σκιαγραφούν την κυριαρχία των μεγιστάνων της τεχνολογίας στην ανώτερη κλίμακα των πλουσιότερων ανθρώπων που κόσμου.

Ο Μπάλμερ αύξησε φέτος την περιουσία του κατά 18 δισ. δολάρια χάρη στο μερίδιό του στη Microsoft. Το μερίδιο αυτό ανέρχεται στο 4%, το οποίο διατήρησε ο Μπάλμερ μετά την αποχώρησή του από το Δ.Σ. της εταιρείας το 2014. Εκτοτε η αξία της μετοχής της Microsoft έχει σχεδόν πενταπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η περιουσία του και να φτάσει στα 76,5 δισ. δολάρια.

Σταδιακές δωρεές

Οσον αφορά πάντως τον Μπάφετ, η είδηση πως διολίσθησε στην όγδοη θέση μεταξύ των πλουσίων πιθανώς θα τον ικανοποιήσει. Εχει αποδειχθεί δύσκολο να τηρήσει την υπόσχεσή του πως θα δωρίσει σταδιακά όλη την περιουσία του, η αξία της οποίας εξακολουθούσε να αυξάνεται επί χρόνια. Με τις δωρεές του στη διάρκεια του έτους έχει αρχίσει τελικά να μειώνεται.

Ο Μπάφετ, ο οποίος δημιούργησε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία γύρω από την εταιρεία συμμετοχών Berkshire Hathaway, έχει από το 2006 δεσμευθεί ότι θα παραχωρεί κάθε χρόνο σημαντική μερίδα των μετοχών του από την εταιρεία του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Οπως έχει διευκρινίσει, απώτερος στόχος του είναι να δωρίσει τελικά το 99% της περιουσίας του. Συνολικά το τελευταίο έτος παραχώρησε 15,9 εκατομμύρια μετοχές της Berkshire Hathaway, των οποίων η αξία εκτιμάται πως ανέρχεται σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το 2006 έως σήμερα, οι δωρεές του αγγίζουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Σε ιδρύματα

Μεγάλο μέρος των δωρεών φιλανθρωπικής φύσεως που έχει κάνει ο Μπάφετ, και συγκεκριμένα τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου, καταλήγουν στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation. Το υπόλοιπο μέρος των δωρεών διοχετεύεται στο Susan Thompson Buffet Foundation, το οποίο είχε ιδρύσει η γυναίκα του, καθώς και στα Howard G Buffet Foundation, Sherwood Foundation και NoVo Foundation.

Ακόμα και μετά τη φετινή συνεισφορά του στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ περιλαμβάνει 248.734 μετοχές, των οποίων η αξία ανέρχεται σε περίπου 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, προτού αρχίσει να διοχετεύει τα μερίδιά του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ο Αμερικανός επιχειρηματίας κατείχε 474.998 μετοχές της Berkshire Hathaway.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή