Χαμηλότερα από το 1,1 τρισ. ευρώ ο προϋπολογισμός που θα προτείνει ο Σαρλ Μισέλ

Χαμηλότερα από το 1,1 τρισ. ευρώ ο προϋπολογισμός που θα προτείνει ο Σαρλ Μισέλ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει ο επόμενος κοινός προϋπολογισμός για το ευρωπαϊκό μπλοκ να διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα από το 1,1 τρισεκ. ευρώ που προηγουμένως προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές.

Ο Σαρλ Μισέλ θα καταθέσει την πρότασή του αργότερα σήμερα ενόψει των συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. οι οποίοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχήματος που θα περιλαμβάνει και το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. 

Με την οικονομία να κινείται προς τη χειρότερη ύφεσή της, η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, με τον φειδωλό, πλούσιο Βορρά να αντιπαρατίθεται με τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την COVID-19. Οι φειδωλές χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.

Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει ο Μισέλ είναι γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», ένα σύνθετο σύνολο αριθμών που αφορούν δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα. Αυτή είναι το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη συνάντησή τους στις 17-18 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή