Μαζικές απολύσεις από μεγάλους ομίλους στις ΗΠΑ

Μαζικές απολύσεις από μεγάλους ομίλους στις ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις προβλέψεις αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να δέχεται ισχυρά πλήγματα από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις ανήλθαν στο 1,3 εκατ. την εβδομάδα που έληγε στις 4 Ιουλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των αιτήσεων ανερχόταν στο 1,4 εκατ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως οι Αμερικανοί επιστρέφουν στα πόστα εργασίας τους, παρότι ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των αιτήσεων μειώνεται σταθερά από τα υψηλά του Απριλίου, ωστόσο πρόκειται για τη 15η συναπτή εβδομάδα, κατά την οποία οι αιτήσεις ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. «Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Είναι σίγουρα καλά τα νούμερα, αλλά θα είναι μακρύς και δύσκολος δρόμος», τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο CNB η Λιζ Αν Σόντερς της Charles Schwab.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πως η μείωση των αιτήσεων είναι μόνον παροδική και εκτιμούν πως η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ασταθής. Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε διαμορφωθεί στην τελευταία ύφεση. Εξάλλου, πολλές εταιρείες ανακοινώνουν αυτή την περίοδο μαζικές απολύσεις. Ενδεικτικά, η United Airlines ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως 36.000 υπάλληλοί της ενδέχεται να απολυθούν, καθώς ο αερομεταφορέας προσπαθεί να επιβιώσει από την κρίση. Η Wells Fargo, που απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους σε σχέση με τις υπόλοιπες αμερικανικές τράπεζες, προετοιμάζεται να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλύοντας τα στοιχεία των επιμέρους Πολιτειών, στο Τέξας υπήρξε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση του αριθμού των αιτήσεων και στη Φλόριντα η μικρότερη. Ωστόσο, και οι δύο Πολιτείες καθυστέρησαν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κρατικό πρόγραμμα στήριξης ανεργίας πρόκειται να λήξει σε λίγες μόνον εβδομάδες. Μέσω αυτού, εκατομμύρια Αμερικανοί άνεργοι λαμβάνουν την αποζημίωσή τους και επιπλέον 600 δολάρια ανά εβδομάδα. Το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, ωστόσο ενδέχεται να αλλάξουν ορισμένους όρους. Συνεπώς, δεν έχει ακόμη καθοριστεί η τελική μορφή του επόμενου προγράμματος.

Σε διαφορετική έκθεση, η οποία κοινοποιήθηκε προχθές, φαίνεται ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά μετά επτά εβδομάδες, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή