Για απάτη ελέγχεται και στις ΗΠΑ η Wirecard

Για απάτη ελέγχεται και στις ΗΠΑ η Wirecard

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard σε τραπεζική απάτη διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Εκτός από τις κατηγορίες οικονομικών ατασθαλιών που αντιμετωπίζει η χρεοκοπημένη πλέον επιχείρηση στη Γερμανία, η Wirecard ενδέχεται να εμπλέκεται και σε ένα σκάνδαλο 100 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, που σχετίζονται με διαδικτυακή πλατφόρμα αγοράς κάνναβης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας κρατείται σε φυλακές της Καλιφόρνιας, κατηγορούνται για συνεργασία με τρίτους παρόχους επεξεργασίας πληρωμών και άλλους εμπλεκομένους, οι οποίοι εξαπάτησαν αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να εγκρίνουν πληρωμές για προϊόντα κάνναβης. Οι δύο άνδρες, ο Ρούμπεν Βέιγκαντ και ο Χαμίντ Ακχαβάν, συνελήφθησαν τον Μάρτιο με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσαν εταιρείες-βιτρίνα, ώστε να πραγματοποιούν συναλλαγές σε offshore λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με αποτέλεσμα να κερδίζουν τις υψηλές χρεώσεις από τις συναλλαγές. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το τμήμα του FBI στη Νέα Υόρκη εξετάζει τον πιθανό ρόλο της Wirecard, η οποία ενδέχεται να επεξεργαζόταν τις συναλλαγές, αλλά και να διαχειριζόταν offshore λογαριασμούς. Οι Αρχές ερευνούν επίσης εάν στην απάτη συνέβαλαν και ορισμένα στελέχη της Wirecard, αλλά δεν έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον της.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, όταν ο Βέιγκαντ, πρώην σύμβουλος ηλεκτρονικών πωλήσεων, συνελήφθη στην Καλιφόρνια, στέλεχος της Wirecard προσφέρθηκε να καταβάλει την εγγύηση αποφυλάκισής του. Οι αμερικανικές αρχές υποπτεύονται πως η Wirecard εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές κάνναβης μέσω των δραστηριοτήτων της στις αναδυόμενες αγορές, του τραπεζικού της βραχίονα, καθώς και των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών. Η μέχρι πρότινος κραταιά εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό το μικροσκόπιο των γερμανικών εισαγγελικών αρχών με την κατηγορία ότι διόγκωνε τους ισολογισμούς της. Εξαιτίας της έλλειψης 1,9 δισ. ευρώ από τον ισολογισμό της, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση στο τέλος Ιουνίου και ο διευθύνων σύμβουλός της, Μάρκους Μπράουν, παραιτήθηκε και συνελήφθη στο Μόναχο, όπου υπέβαλε εγγύηση 5 εκατ. ευρώ για την αποφυλάκισή του.

Οι δικηγόροι των δύο επιχειρηματιών υποστήριξαν πως οι κατηγορίες είναι ασαφείς και δήλωσαν ότι καμία αμερικανική τράπεζα δεν εξαπατήθηκε ή ζημιώθηκε. Επίσης, σημείωσαν ότι οι συναλλαγές της κάνναβης ήταν νόμιμες. Αντιθέτως, οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται πως οι δύο άνδρες συνεργάζονταν με στελέχη της πλατφόρμας πώλησης κάνναβης Eaze Technologies και με τρίτους επεξεργαστές συναλλαγών, ώστε να προσπεράσουν τους περιορισμούς των εταιρειών πληρωμών σχετικά με τις πωλήσεις κάνναβης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η εισαγγελία τούς κατηγορεί για χρήση offshore λογαριασμών από εικονικές εταιρείες, ώστε να αποκρύψουν τις πληρωμές και να εξαπατήσουν τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες ενέκριναν συναλλαγές κάνναβης μέσω της πλατφόρμας Eaze με αξία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. «Γνωρίζουμε το ζήτημα και συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες αρχές», ανακοίνωσε η Eaze, εναντίον της οποίας δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στα δικόγραφα αναφέρεται ότι μεταξύ του 2017 και του 2019 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων και ότι οι δύο κατηγορούμενοι μαζί με τις εμπλεκόμενες τράπεζες αποκόμιζαν τις χρεώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 10% της συναλλαγής.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτές τις κατηγορίες, διότι είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι τα προβλήματα της Wirecard είναι πολύ περισσότερα από τη λογιστική απάτη», δήλωσε στη Wall Street Journal η Φάχμι Κουαντίρ, η οποία πραγματοποιεί ανοικτές πωλήσεις και είχε επισημάνει πέρυσι στην αρμόδια εποπτική αρχή ότι ο ισολογισμός της Wirecard φαινόταν διογκωμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή